Business & Finance Τετάρτη 8/05/2024, 20:31
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Σε συμφωνία για διευθέτηση αγωγών σχετικά με το Zantac η Pfizer

ΗΠΑ: Σε συμφωνία για διευθέτηση αγωγών σχετικά με το Zantac η Pfizer

Η Pfizer Inc. συμφώνησε να διευθετήσει περισσότερες από 10.000 αγωγές  που συνδέουν το φάρμακο Zantac με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τη συμφωνία, τη μεγαλύτερη της δικαστικής διαμάχης.

Οι συμφωνίες καλύπτουν υποθέσεις σε πολιτειακά δικαστήρια σε όλες τις ΗΠΑ, αλλά δεν επιλύουν πλήρως την έκθεση της εταιρείας στις αξιώσεις για το Zantac, σύμφωνα με τους ανθρώπους, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι. Οι οικονομικές λεπτομέρειες των συμφωνιών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες. 

Η συμφωνία είναι πιθανό να καθησυχάσει τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν δει άλλους κατασκευαστές Zantac, συμπεριλαμβανομένων των GSK Plc και Sanofi, να υπογράφουν διακανονισμούς. Οι ανησυχίες σχετικά με την έκθεση των φαρμακοβιομηχανιών στις αγωγές Zantac βοήθησαν να εξαλειφθεί η συνδυασμένη αξία της αγοράς κατά περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια το καλοκαίρι του 2022. Οι μετοχές έχουν έκτοτε ανακάμψει και έχουν αυξηθεί με την είδηση των προηγούμενων συμφωνιών. 

Οι μετοχές της Pfizer σημείωναν άνοδο 1,5% στα 28,19 δολάρια στις 18:55 π.μ. στη Νέα Υόρκη.

«Η Pfizer έχει διερευνήσει και θα συνεχίσει να διερευνά ευκαιριακούς διακανονισμούς ορισμένων υποθέσεων, εάν είναι κατάλληλοι, και έχει διακανονίσει ορισμένες υποθέσεις», ανέφερε η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη σε ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Η εταιρεία δεν έχει πουλήσει προϊόν Zantac για περισσότερα από 15 χρόνια και το έκανε μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Το Bloomberg News ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η Sanofi συμφώνησε να καταβάλει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για την επίλυση περίπου 4.000 περιπτώσεων του Zantac. Το Zantac ανήκε σε διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες στα 30 και πλέον χρόνια της πορείας του ως ένα από τα πιο δημοφιλή αντιόξινα στις ΗΠΑ. 

Οι διακανονισμοί έρχονται καθώς η GSK είναι αντιμέτωπη με την πρώτη δίκη ενόρκων στις ΗΠΑ σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι γνώριζε ότι το Zantac εγκυμονούσε σοβαρό κίνδυνο. Στις εναρκτήριες δηλώσεις του στις 2 Μαΐου στο Σικάγο, ένας δικηγόρος του ενάγοντος κατηγόρησε την εταιρική απληστία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου του πελάτη του, ενώ ένας δικηγόρος της GSK είπε στους ενόρκους ότι καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει συνδέσει το Zantac με την ασθένεια, η οποία πλήττει εκατομμύρια Αμερικανούς κάθε χρόνο.

Η GSK έχει επίσης συμβιβαστεί σε ορισμένες υποθέσεις Zantac πριν αυτές οδηγηθούν σε δίκη.

Η είδηση του διακανονισμού της Pfizer εμφανίστηκε σε μια κατάθεση στο πολιτειακό δικαστήριο του Ντελαγουέαρ που συνδέεται με τη δίκη του Σικάγο. Περισσότερες από 70.000 αγωγές Zantac έχουν κατατεθεί στο Ντελαγουέαρ, όπου ένας δικαστής εξετάζει κατά πόσον τα επιστημονικά στοιχεία που διέπουν αυτές τις υποθέσεις είναι επαρκώς ισχυρά για να τους επιτρέψουν να πάνε σε δίκη.

Οι δικηγόροι των εναγόντων για το Zantac κατέθεσαν στις 29 Απριλίου ανακοίνωση ότι ο δικαστής του Σικάγο εξέτασε την υποκείμενη επιστήμη και ενέκρινε την υπόθεση για δίκη. Σημείωσαν ότι η εντολή αφορούσε μόνο την GSK και την Boehringer Ingelheim GmbH, η οποία επίσης παρήγαγε το Zantac κάποια στιγμή, επειδή «η Pfizer είχε ήδη συμβιβαστεί». 

Το Zantac, το οποίο αναπτύχθηκε από την GSK και την Warner-Lambert, κυκλοφόρησε στην αγορά των ΗΠΑ ως συνταγογραφούμενο φάρμακο το 1983, προτού γίνει μια μη συνταγογραφούμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της καούρας το 1996. Η Sanofi, η οποία το απέκτησε το 2017, το ανακάλεσε το 2019, περίπου ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση δοκιμών από ανεξάρτητο εργαστήριο που έδειξαν το πιθανό καρκινογόνο NDMA στο φάρμακο και τα γενόσημά του. Η έρευνα του εργαστηρίου έδειξε ότι το δραστικό συστατικό του φαρμάκου, η ρανιτιδίνη, σχημάτιζε NDMA με την πάροδο του χρόνου ή σε υψηλότερες θερμοκρασίες. 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τα ευρήματα το 2020 και διέταξε τους φαρμακοποιούς να αποσύρουν όλες τις εκδόσεις του φαρμάκου από την αγορά. Από τότε η Sanofi επέστρεψε το Zantac στα ράφια των καταστημάτων, αλλά χωρίς ρανιτιδίνη. Τώρα παρασκευάζεται με φαμοτιδίνη, το δραστικό συστατικό του ανταγωνιστή Pepcid. 

Οι εταιρείες πέτυχαν μια μεγάλη νίκη το 2022, όταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε περισσότερες από 5.000 αγωγές στη Φλόριντα, λέγοντας ότι η επιστήμη πίσω από τους ισχυρισμούς περί καρκίνου ήταν εσφαλμένη. Η απόφαση αυτή ίσχυε επίσης για περίπου 50.000 μη κατατεθειμένες υποθέσεις που καλύπτονται από μια πολυεπίπεδη δίκη, σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις. Πολλές από αυτές τις υποθέσεις κατατέθηκαν αργότερα στο Ντέλαγουερ.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News