Business & Finance Τρίτη 7/05/2024, 22:30
BUSINESS & FINANCE

TikTok: Κατέθεσε αγωγή κατά του νόμου στις ΗΠΑ για την πώλησή του

TikTok: Κατέθεσε αγωγή κατά του νόμου στις ΗΠΑ για την πώλησή του

Το TikTok και ο κινεζικός μητρικός όμιλος ByteDance ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ ζητώντας να μπλοκάρουν το νόμο, που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο οποίος εξαναγκάζει την κινεζική εταιρεία να πωλήσει την εφαρμογή που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς, διαφορετικά θα απαγορευτεί η χρήση της.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι κατέθεσαν αγωγή στο Εφετείο της Κολούμπια, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και ότι προσκρούει στο άρθρο 1 για την προστασία της ελευθερίας του λόγου. Ο νόμος, που υπογράφηκε από τον Μπάιντεν στις 24 Απριλίου, δίνει στην κινεζική ByteDanceπροθεσμία μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του επόμενου έτους για να πωλήσει το TikTok.

Η αγωγή του TikTok αναφέρει ότι η πώληση «είναι απλά αδύνατη: ούτε εμπορικά, ούτε τεχνολογικά, ούτε νομικά. … Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: ο νόμος θα επιβάλει το κλείσιμο του TikTok μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2025, φιμώνοντας τα 170 εκατομμύρια Αμερικανούς που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να επικοινωνούν με τρόπους που δεν μπορούν να αναπαραχθούν αλλού».

Η αγωγή αναφέρει επίσης ότι το TikTok έχει δαπανήσει 2 δισ. δολάρια για να εφαρμόσει μέτρα για την προστασία των δεδομένων των χρηστών στις ΗΠΑ και ανέλαβε πρόσθετες δεσμεύσεις σε ένα σχέδιο συμφωνίας εθνικής ασφάλειας 90 σελίδων που εκπονήθηκε μέσω διαπραγματεύσεων με την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS).

Αυτή περιελάμβανε τη συμφωνία για μια «επιλογή διακοπής λειτουργίας» που θα έδινε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ την εξουσία να αναστείλει το TikTok στις ΗΠΑ εάν παραβίαζε ορισμένες υποχρεώσεις, σύμφωνα με την αγωγή.

Τον Αύγουστο του 2022, αναφέρει η αγωγή, η CFIUS σταμάτησε να συμμετέχει σε ουσιαστικές συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία και το Μάρτιο του 2023 «επέμεινε ότι η ByteDance θα έπρεπε να πωλήσει το TikTok στις ΗΠΑ».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS