Business & Finance Τρίτη 7/05/2024, 10:45
BUSINESS & FINANCE

ΒΡ: Σταθερή στις επαναγορές μετοχών, παρότι μειώθηκε η ροή ρευστού

ΒΡ: Σταθερή στις επαναγορές μετοχών, παρότι μειώθηκε η ροή ρευστού

Η ΒΡ διατήρησε τον ρυθμό των επαναγορών ιδίων μετοχών, παρότι τα κέρδη και η ροή ρευστού στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου μειώθηκαν περισσότερο του αναμενομένου και αυξήθηκε το καθαρό χρέος. 

Πρόκειται για την τελευταία εταιρεία από τις μεγάλες πετρελαϊκές που ανακοινώνουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου μετά τις Shell, TotalEnergies και Chevron, οι οποίες παρουσίασαν καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις, αλλά και την Exxon Mobil, της οποίας τα κέρδη ήταν κατώτερα των προβλέψεων. Όλες οι πετρελαϊκές ωστόσο έχουν ως βασική επιδίωξη να επιστρέψουν ρευστό στους μετόχους και μάλιστα η ΒΡ δεσμεύθηκε να επαναγοράσει ιδίες μετοχές αξίας 3,5 δισ.δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε και στα προηγούμενα τρίμηνα. 

Ωστόσο, παρά τα υψηλότερα κέρδη από τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ΒΡ ανακοίνωσε εξασθένηση στις αποδόσεις των μετόχων, ακόμη και με την τιμή brent πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι. 

Η λειτουργική ροή ρευστού διαμορφώθηκε μόλις στα 5 δισ.δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και κατά πολύ χαμηλότερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 6,72 δισ.δολάρια. Το καθαρό χρέος αυξήθηκε περισσότερο από 3 δισ. δολάρια στα 24,02 δισ. δολάρια στα τέλη του πρώτου τριμήνου. 

Επίσης, η εταιρεία δεσμεύθηκε εν νέου να περιορίσει περαιτέρω το κόστος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αφότου ανακοίνωσε αλλαγές στην οργανωτική της διάρθρωση. 

BP Earnings

Profit was down from a year earlier amid lower gas prices

Source: Company data

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,72 δισ.δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2024 συγκριτικά με τα 4,96 δισ.δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και τα 2,99 δισ.δολάρια του τέταρτου τριμήνου του 2023. 

Τα κέρδη από τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου της ΒΡ ήταν ιδιαίτερα ισχυρά, βελτιωμένα από το τέταρτο τρίμηνο στη διάρκεια του οποίου οι επιδόσεις ήταν ιδιαίτερα αδύναμες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News