Business & Finance Πέμπτη 2/05/2024, 22:15
BUSINESS & FINANCE

Εργοστάσιο κατασκευής τσιπ της Intel πωλεί ομόλογα 3,85 δισ. δολ.

Εργοστάσιο κατασκευής τσιπ της Intel πωλεί ομόλογα 3,85 δισ. δολ.

Μια εταιρεία που συνδέεται με την επέκταση των εργοστασίων κατασκευής τσιπ υπολογιστών της Intel Corp. στην Αριζόνα πωλεί την Πέμπτη ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης ύψους 3,85 δισ. δολαρίων.  

Η Foundry JV Holdco πωλεί ομόλογα σε τέσσερα μέρη. Το πιο μακροπρόθεσμο, ένα 13ετές ομόλογο, θα έχει απόδοση 185 μονάδες βάσης έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μετά από αρχική συζήτηση για 220 μονάδες βάσης, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Τα έσοδα προορίζονται για την αναχρηματοδότηση άλλων δανείων. 

Η Foundry JV Holdco είναι μια οντότητα ειδικού σκοπού που κατέχει το 49% του μεριδίου της Brookfield σε μια κοινοπραξία με την Intel στην οποία οι εταιρείες συμφώνησαν να δαπανήσουν έως και 30 δισ. δολάρια για την επέκταση των εργοστασίων παραγωγής τσιπ στο Τσάντλερ της Αριζόνα. Η εταιρεία τιμολόγησε την αρχική της προσφορά ύψους 1,1 δισ. δολαρίων τον Μάιο του 2023.

Η Intel επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των εργοστασίων τσιπ και την κατασκευή νέων, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει το έδαφος που έχασε από τους ασιατικούς αντιπάλους της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και Samsung Electronics Co. Η εταιρεία κατασκευής τσιπ με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας έχει δεσμεύσει 28 δισ. δολάρια για την κατασκευή μιας μονάδας κατασκευής στο Οχάιο με στόχο να γίνει το μεγαλύτερο εργοστάσιο τσιπ στον κόσμο. 

Οι επενδύσεις της Intel προέρχονται εν μέρει από τα κίνητρα που απορρέουν από τον νόμο Chips and Science Act των ΗΠΑ, ο οποίος υπεγράφη ως νόμος το 2022. Η κυβέρνηση Biden έχει εκχωρήσει στην Intel 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και δάνεια. 

Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Foundry JV Holdco σε Baa1, ή τρεις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια», από Α3 τον Φεβρουάριο, λίγες ημέρες μετά την περικοπή της μη εξασφαλισμένης αξιολόγησης της Intel. Ωστόσο, η ολοκλήρωση του έργου είναι «μια σημαντική μακροπρόθεσμη στρατηγική επένδυση για την Intel», έγραψε τότε η Moody’s.

Τα ομόλογα αναμένεται να πωληθούν την Πέμπτη με bookrunners τις BNP Paribas SA, Bank of Nova Scotia, Societe Generale SA και Wells Fargo & Co. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News