Business & Finance Δευτέρα 29/04/2024, 13:31
EUROSTAT

Χαμηλές πτήσεις για την Ελλάδα στην πληροφορική – Ουραγός της Ε.Ε. στους επαγγελματίες

Χαμηλές πτήσεις για την Ελλάδα στην πληροφορική – Ουραγός της Ε.Ε. στους επαγγελματίες

Εξαιρετικά χαμηλό, μόλις 2,4%, παραμένει το ποσοστό του ελληνικού εργατικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι για άλλη μια χρονιά ουραγός της Ε.Ε.

Η Ελλάδα απέχει βέβαια σημαντικά από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης στον κλάδο της πληροφορικής, όπως η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία (8,7%, 8% και 7,6% αντίστοιχα το 2023). Απέχει όμως και από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που ανέρχεται ακριβώς στο διπλάσιο επίπεδο (4,8%). Μάλιστα, ενόσω πανευρωπαϊκά η πληροφορική απορροφά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο του εργατικού δυναμικού, δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του τομέα, το ποσοστό στην Ελλάδα μειώθηκε ελαφρώς, εμφανίζοντας οριακή πτώση από το 2,5 στο 2,4% μεταξύ 2022 και 2023. 

Επίσης, βάσει των τελευταίων στοιχείων από το 2022, αρκετά χαμηλό ήταν και το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που προσέφεραν σχετική εκπαίδευση επί θεμάτων πληροφορικής στους εργαζομένους τους. Επρόκειτο για μόλις 13,4% του συνόλου έναντι 22,4% στην Ε.Ε.

Συνολικά, η χώρα παίρνει «κάτω από τη βάση» στις ψηφιακές δεξιότητες. Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι σχεδόν το 48% των Ελλήνων δεν έχει βασικές ψηφιακές δεξιότητες, όπως δυνατότητα αναζήτησης πληροφοριών και στοιχείων στο Διαδίκτυο, ψηφιακής επικοινωνίας, δημιουργίας περιεχομένου online, ψηφιακής ασφάλειας και επίλυσης σχετικών προβλημάτων (όπως εγκατάσταση λογισμικού).

Βέβαια, υψηλό είναι το ποσοστό και στην Ε.Ε., με το 44% των Ευρωπαίων να εμφανίζει έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ στόχος για το μπλοκ μέχρι το τέλος της δεκαετίας είναι να συρρικνωθεί στο 20%.

Χρήση της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat περί ψηφιοποίησης, χαμηλές είναι οι επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στη διείσδυση νέων τεχνολογιών. Η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων (84,1%) παρουσιάζει πολύ χαμηλή ή χαμηλή διείσδυση των νέων τεχνολογιών, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα οξύ ανάμεσα στις ΜμΕ, έναντι 74,8% στην Ε.Ε. 

Περιορισμένο είναι και το μερίδιο των επιχειρήσεων που επενδύουν σε υπηρεσίες cloud computing (23,6%), καθώς και όσων χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (4%). Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι και στις δύο αυτές κατηγορίες, η Ελλάδα εμφάνισε σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το 2022.

Πάντως, οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να είναι αρκετά εξοικειωμένες με το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο άρχισε να κερδίζει έδαφος στη χώρα μετά την πανδημία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μία στις πέντε επιχειρήσεις κάνει πωλήσεις μέσω διαδικτύου, με το ποσοστό μάλιστα να ανέρχεται αρκετά υψηλά και στις ΜμΕ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κ. Χατζηδάκης: Σε 4+2 πυλώνες το σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Γρήγορο Iντερνετ: Επενδύσεις άνω των 800 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο

Έλλειμμα ψηφιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα – Τα τρωτά σημεία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News