Deutsche Bank: Το soft landing δίνει ώθηση στις αγορές – Έμεινε πίσω το ΧΑ τον Μάρτιο
Το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από μία ακόμα ισχυρή επίδοση για τις επενδύσεις ρίσκου, με αρκετούς χρηματιστηριακούς δείκτες να αγγίζουν νέα ιστορικά υψηλά, σημειώνει η Deutsche Bank στον απολογισμό της για το διάστημα αυτό. Όμως, η οριακά αρνητική επίδοση του χρηματιστηρίου της Αθήνας τον Μάρτιο είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ να μείνει εκτός των επενδύσεων με τις καλύτερες αποδόσεις, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν το προηγούμενο διάστημα.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, οι ισχυρές επιδόσεις των αγορών κατά το πρώτο τρίμηνο είναι αποτέλεσμα των όλο και αυξανόμενων ελπίδων για μια ομαλή προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη.
Τα καλύτερα των προβλέψεων οικονομικά στοιχεία, με την αμερικανική οικονομία, για παράδειγμα, να αναπτύσσεται κατά 3,4% το τέταρτο τρίμηνο και τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται αισθητά, ενισχύουν την πεποίθηση ότι η παγκόσμια οικονομία δεν κινδυνεύει από ύφεση, παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων που προηγήθηκαν. Στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ εμφανίστηκε αμετάβλητο το τέταρτο τρίμηνο, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για πτώση 0,1%.
Στο πλαίσιο αυτό, ο S&P 500 έκλεισε το πρώτο τρίμηνο με κέρδη 10,6% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 7,8%, με αποτέλεσμα και οι δύο να βρεθούν σε επίπεδα-ρεκόρ, έπειτα από συνεχιζόμενη άνοδο τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Μάλιστα, ο S&P 500 πέτυχε να κινηθεί ανοδικά στις 16 από τις 18 τελευταίες εβδομάδες, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 1971.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του, που κρατούσε από το 1989.
Και άλλες επενδύσεις ρίσκου κινήθηκαν ανοδικά, με τα spreads των ομολόγων υψηλών αποδόσεων να συρρικνώνονται, τις τιμές του πετρελαίου να ενισχύονται και τα κρυπτονομίσματα να πετυχαίνουν ένα πολύ καλό τρίμηνο, σημειώνει η Deutsche Bank.
Για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, έπειτα από την οριακή πτώση 0,1% του Μαρτίου, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με κέρδη 10,2%.
Το πρώτο τρίμηνο ήταν πολύ πιο αδύναμο για τα κρατικά ομόλογα, κυρίως λόγω των υψηλότερων των προβλέψεων στοιχείων για τον πληθωρισμό. Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να αυξάνονται, με το αργό να κλείνει το πρώτο τρίμηνο στο +13,6%.
Διαβάστε επίσης:
Το Magnificent Seven έγινε Fab Four – Τι σημαίνει για τις αγορές
UniCredit: Αμφιβολίες για τη συνέχιση του ράλι – Πότε βλέπει διόρθωση
UBS: Πώς να επενδύσετε για την επόμενη φάση – Οι 2 βασικές τάσεις
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News