Business & Finance Δευτέρα 1/04/2024, 22:00
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις σπεύδουν να εκδώσουν ομόλογα πριν από τις εκλογές

ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις σπεύδουν να εκδώσουν ομόλογα πριν από τις εκλογές

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις σπεύδουν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν πιθανή μεταβλητότητα στην αγορά στο τελευταίο στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας. 

Οι επιχειρήσεις έχουν εκδώσει δολαριακά ομόλογα αξίας 606 δισ.δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, ποσό αυξημένο κατά δύο-πέμπτα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και το υψηλότερο τουλάχιστον από το 1990. 

Τράπεζες και επενδυτές εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις βρίσκουν κίνητρο αυτή τη στιγμή να δανειστούν με βάση τα χαμηλότερα spreads εδώ και πολλά χρόνια – αναφερόμενοι στη διαφορά ανάμεσα στις αμερικανικές εταιρικές ομολογιακές αποδόσεις και σε αυτές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, σημειώνουν ότι η προοπτική μίας στενής εκλογικής αναμέτρησης έχει ωθήσει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν τα σχέδιά τους με τον φόβο μήπως οι αγορές γίνουν πιο ακριβές προς το τέλος του έτους. 

Επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους έχουν εκδώσει φέτος ομόλογα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Ford και Toyota, αρκετές τράπεζες, όπως Morgan Stanley, JPMorgan και Standard Chartered, καθώς και βιομηχανικοί όμιλοι όπως Caterpillar. 

«Πιστεύω ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις σκέφτονται να ολοκληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών τους σχεδίων στο πρώτο εξάμηνο του 2024», αναφέρουν αναλυτές της Morgan Stanley. «Εάν πάλι ολοκληρωθούν οι εκλογές και η αντίδραση της αγοράς είναι θετική, τότε οι επιχειρήσεις θα επανέλθουν και θα κάνουν δυναμικό comeback το 2025». 

Αναμφισβήτητα, ορισμένοι κλάδοι είναι πιο ευαίσθητοι σε σχέση με άλλους στο αποτέλεσμα των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, όπως ο κλάδος υγείας, ενέργειας και οι επιχειρήσεις που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην Κίνα. 

Ο Τζον Χάινς της Wells Fargo αναφέρει ότι οι δανειολήπτες συνήθως είθισται να ολοκληρώνουν τις ετήσιες χρηματοδοτικές τους ανάγκες πριν από το τέταρτο τρίμηνο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News