Business & Finance Πέμπτη 28/03/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

Lloyd’s of London: Ιστορικές οι ασφαλιστικές ζημίες από την κατάρρευση της γέφυρας

Lloyd’s of London: Ιστορικές οι ασφαλιστικές ζημίες από την κατάρρευση της γέφυρας

Η ασφαλιστική κάλυψη για την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη την Τρίτη θα μπορούσε να είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλισης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των Lloyd’s of London, Τζον Νιλ. 

«Αυτό θα μπορούσε εν δυνάμει να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες απώλειες στην ιστορία», δήλωσε ο Νιλ σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Πρόκειται για μια απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς για να πούμε τι πραγματικά θα κοστίσει».

Η γέφυρα κατέρρευσε την Τρίτη αφού χτυπήθηκε από ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το Dali με σημαία Σιγκαπούρης, με αποτέλεσμα τα οχήματα που ήταν πάνω στη γέφυρα να πέσουν στο νερό και απειλώντας με χάος ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Αναλυτές της Barclays υπολόγισαν ότι οι ασφαλιστές αντιμετωπίζουν απαιτήσεις ύψους έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ασφαλιστικές αξιώσεις μόνο για τις ζημιές στη γέφυρα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η Barclays, προβλέποντας περαιτέρω πιθανές υποχρεώσεις 350 έως 700 εκατομμυρίων δολαρίων για τους θανάτους και ποσά που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί για τη διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων καθώς έχει μπλοκαριστεί η πρόσβαση στο λιμάνι της πόλης.

«Ο καθορισμός του ποιος πληρώνει αυτές τις αξιώσεις θα εξαρτηθεί από το εάν το ατύχημα προκλήθηκε από αμέλεια ή μηχανική βλάβη», έγραψαν οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence Τσαρλς Γκράχαμ και Κέβιν Ράιαν σε σημείωμα την ημέρα της κατάρρευσης. «Δεδομένων των πολλαπλών εμπλεκόμενων μερών, η διευθέτηση τυχόν αξιώσεων είναι πιθανόν να είναι περίπλοκη».

«Υπάρχει μια αρκετά περίπλοκη κατάσταση με τις ασφαλιστικές εταιρείες που εμπλέκονται», είπε ο Νιλ, προσθέτοντας ότι η εταιρεία υποθέτει κάθε χρόνο ότι θα συμβεί αυτό το είδος ζημίας και ότι οι προσδοκίες για οικονομικούς λόγους είναι «διαχειρίσιμες».

«Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί ασφαλιστές που εμπλέκονται», είπε. «Υπάρχει η οικονομική δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα για τα οποία μιλάμε. Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να γίνουν πολύπλοκα κατά τον υπολογισμό των απωλειών».

Η Lloyd’s ανακοίνωσε κέρδη 5,9 δισεκατομμυρίων λιρών (7,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2023, αύξηση 3,3 δισεκατομμυρίων λιρών σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω του χαμηλότερου κόστους από μεγάλους κινδύνους και αξιώσεις φυσικών καταστροφών.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News