Business & Finance Τρίτη 26/03/2024, 11:50
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ενδυναμώνοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις στην παγκόσμια αγορά

Ενδυναμώνοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις στην παγκόσμια αγορά

Είναι πολλοί οι τομείς στους οποίους οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους όχι μόνο εγχώρια, αλλά και στο εξωτερικό. Ξεκινώντας από προϊόντα στα οποία έχει παράδοση η χώρα μας, όπως το ελαιόλαδο ή η φέτα και φτάνοντας έως και τις startups με καινοτόμες ιδέες στον χώρο της τεχνολογίας, υπάρχουν εταιρείες που έχουν τις δυνατότητες να προσφέρουν αυτό το κάτι παραπάνω που θα τις κάνει ανταγωνιστικές και στην παγκόσμια αγορά. Εκείνο που ίσως είναι το κλειδί για την επιτυχημένη παρουσία τους είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουν για να αποκτήσουν βελτιωμένη πρόσβαση, συνεργάτες και επαφές στο εξωτερικό που θα τους ανοίξουν τις πόρτες που χρειάζονται.

Κατανοώντας το παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο

Είναι σημαντικό μία επιχείρηση να κατανοήσει τι συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά, ώστε να διεκδικήσει μερίδιο εκτός Ελλάδας. Το να έχει επαφή και γνώση για τις τάσεις της αγοράς, προτιμήσεις των καταναλωτών και ανταγωνισμό είναι σημαντικό για να μπορέσει να κάνει σωστές κινήσεις προς τα εμπρός. Φυσικά, θέλοντας να διεκδικήσουν τα προϊόντα της μία θέση σε μία ξένη χώρα απαιτεί και κατανόηση κάθε περιβάλλοντος ξεχωριστά με τις ιδιαιτερότητές του. Η διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας αγοράς μπορεί να δώσει σε μία επιχείρηση πολύτιμες γνώσεις για τις αγορές-στόχους και να την βοηθήσει σε ενδεχόμενες προσαρμογές προϊόντων ή υπηρεσιών, ώστε να ανταποκρίνονται στις διεθνείς απαιτήσεις.

Εστιάζοντας στην ποιότητα και την καινοτομία

Στην παγκόσμια αγορά, ο ανταγωνισμός είναι ακόμη πιο έντονος, οπότε για να μπορέσεις να αναδειχθείς πρέπει να παρουσιάσεις κάτι το ξεχωριστό. Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να διαφοροποιηθούν δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και την καινοτομία, στα σημεία που μπορούν να υπερέχουν σε μία τόσο δύσκολη αγορά. Ο πλούτος της χώρας μας, προϊόντα που μπορούν να αναδειχθούν στο μεσογειακό τοπίο και να ξεχωρίσουν, αλλά και ιδέες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά προσφέροντας κάτι πρωτοποριακό και έξυπνο ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα στην παγκόσμια σκηνή.

Καλλιεργώντας δίκτυα συνεργασιών

Η οικοδόμηση στρατηγικών συνεργασιών και δικτύων είναι κάτι ακόμη που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των διεθνών επιχειρήσεων. Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από συνεργασίες με ξένους retailers ή χονδρεμπόρους, κάτι που θα διευκολύνει την είσοδό τους σε νέες αγορές, αλλά και θα τους προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τις τοπικές επιχειρηματικές πρακτικές και τις συμπεριφορές των καταναλωτών. Η συμμετοχή σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις και συνέδρια προσφέρει επίσης ευκαιρίες για τη δημιουργία συνεργασιών και την προβολή ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Αξιοποιώντας τη δύναμη του Διαδικτύου

Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, το Διαδίκτυο προσφέρει πολλές ευκαιρίες στις επιχειρήσεις για να στρέψουν το βλέμμα τους και στο εξωτερικό. Μέσω ιστοσελίδων και προφίλ κοινωνικών μέσων, οι επιχειρήσεις μπορούν να συνδέονται με πελάτες σε όλο τον κόσμο, να συστήνουν τα προϊόντα τους και να κάνουν πωλήσεις πέρα από τα εθνικά σύνορα. Επιπλέον, μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη των πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε ένα παγκόσμιο κοινό.

Μία πύλη που για 10 χρόνια συνδέει τις ελληνικές επιχειρήσεις με το εξωτερικό

Υπάρχουν και στην ελληνική αγορά πλατφόρμες που μπορούν να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να διασυνδεθούν με το εξωτερικό. Τo Exportgate, η βραβευμένη διαδικτυακή πύλη διεθνούς εμπορίου της Eurobank, συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας. Απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τους κύριους εξαγωγικούς φορείς της χώρας (Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων ΠΣΕ, Σύνδεσμο Εξαγωγέων ΣΕΒΕ και Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης ΣΕΚ), καθώς και τον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών). Επιπλέον, υπάρχει συνεργασία με τον Οργανισμό Enterprise Greece με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το Exportgate παρέχει την τεχνογνωσία, το δίκτυο και την πλατφόρμα του για να διευρύνει τους διεθνείς ορίζοντες των επιχειρήσεων και να τους βοηθήσει να συνδεθούν με εμπορικούς εταίρους σε όλο τον κόσμο – από όπου κι αν εργάζονται σήμερα. Από τα ιδρυτικά μέλη του Trade Club Alliance, το Exportgate εκμεταλλεύεται τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στο διεθνές εμπόριο, επενδύοντας και σε ΑΙ. Οι εταιρείες μπορούν να βρουν εύκολα και γρήγορα εμπορικούς συνεργάτες σε ένα αξιόπιστο περιβάλλον μέσα από την οθόνη του Η/Υ τους μέσω προηγμένων ψηφιακών εργαλείων βασισμένα σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Σήμερα, χάρη στο Exportgate κάθε επιχειρηματίας-μέλος έχει το δικό του προφίλ και δημιουργεί ή αναζητά αγγελίες μελών από όλο τον κόσμο.

Από το 2013 έχει προσελκύσει πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες από 110 χώρες, ενώ αριθμεί πάνω από 5.500 μέλη – ελληνικές επιχειρήσεις, καλύπτοντας όλους τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας. Αποτελεί την πληρέστερη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Διεθνούς Εμπορίου με πρόσβαση στις πιο πρόσφατες εμπορικές πληροφορίες για πάνω από 180 χώρες. Παράλληλα οι ελληνικές εταιρείες μπορούν με απλό και ψηφιακό τρόπο να εντοπίσουν στοιχεία για πάνω από 1.000.000 συνεργάτες σε περισσότερες από 200 χώρες. Το Exportgate έχει βραβευτεί με διεθνείς διακρίσεις όπως το “Gold Effie” το 2014 ενώ η Eurobank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που κατέκτησε και τη διάκριση ”Innovators 2015”, του διεθνούς φήμης περιοδικού Global Finance.

Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να τοποθετείται ως κόμβος καινοτομίας και ποιότητας, οι επιχειρήσεις της μπορούν να διεκδικήσουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Ενδυναμώνοντας επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά, η χώρα μας μπορεί να ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, να χτίσει πολύτιμες διεθνείς συνεργασίες και να επιδείξει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει στον κόσμο. Μέσω έξυπνων συνεργασιών που μπορούν να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες και υπηρεσίες, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά και να συμβάλουν στην οικονομική ευημερία της χώρας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS