Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 15:49
ΕΥΡΩΠΗ

Νέο κύμα πιέσεων στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών

Ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής διολισθαίνει κατά 2,8%.

Νέο κύμα πιέσεων στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών

Υπό πίεση βρίσκονται οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, μετά τη συμφωνία των ευρωπαϊκών χωρών να διατηρήσουν τους περιορισμούς στον κλάδο των αερομεταφορών, σε μια προσπάθεια μείωσης της διασποράς του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Πέμπτης, οι ηγέτες των κρατών-μελών συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτά τα σύνορα, αλλά και να αποθαρρύνουν κάθε μη αναγκαία μετακίνηση. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ταξιδεύουν από περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου θα καλούνται να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ, καθώς και να τίθενται σε καραντίνα ορισμένων ημερών.

Η Γαλλία, για παράδειγμα, από την Κυριακή θα ζητάει σ’ όλους τους εισερχόμενους πολίτες της Ε.Ε. αρνητικό τεστ PCR, διάρκειας έως 72 ωρών πριν την εκτέλεση της πτήσης. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών σημειώνουν εκτεταμένες απώλειες στα ταμπλό των χρηματιστηρίων. Ενδεικτικά, η μετοχή της IAG, μητρικής των Iberia και British Airways, υποχωρεί κατά 4%, ενώ στο -3% διαμορφώνεται η μετοχή της Lufthansa και στο -4% η μετοχή της EasyJet.

Συνολικά, ο ευρωπαϊκός κλάδος ταξιδιών και αναψυχής διολισθαίνει κατά 2,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καθίζηση των εσόδων, πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει γενναιόδωρες κρατικές βοήθειες, όπως για παράδειγμα η AirFrance, η Lufthansa και η Aegean.

Όμως, και πάλι, αρκετοί αναλυτές του κλάδου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο παροχής και νέας στήριξης, σε περίπτωση «παράτασης» της υπάρχουσας κατάστασης, κάτι το οποίο θα σηματοδοτήσει την απώλεια ακόμη μίας τουριστικής περιόδου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News