Τζιμ Χάνος: Πώς η Tesla έκαψε τον «Kyniko» θρύλο της Wall Street
Τον έχουν αποκαλέσει «καπιταλιστή της καταστροφής», «LeBron James του short selling» και «Darth Vader της Wall Street». Όμως ο Τζιμ Χάνος δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να δικαιώσει τη φήμη του, σορτάροντας την πιο hot μετοχή στη σύγχρονη χρηματιστηριακή ιστορία.
Ο ομογενής short seller άρχισε να ποντάρει κατά της Tesla το 2016 και έγινε έκτοτε ένας από τους πιο φανατικούς επικριτές του Ίλον Μασκ, χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, την αυτοκινητοβιομηχανία του πλουσιότερου ανθρώπου στη γη σαν μία «κινητή χρεοκοπία». Όμως αυτό του το στοίχημα κατά της Tesla έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επώδυνο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι από τότε που άνοιξε τη short θέση του, η μετοχή έχει κερδίσει πάνω από 2.000%. Μόνο πέρυσι, όσοι πόνταραν κατά της Tesla υπολογίζεται ότι έχασαν περισσότερα από 38 δισ. δολάρια.
Κάπως έτσι, και παρότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Tesla δεν είναι παρά ένας πύργος από τραπουλόχαρτα, ο Χάνος αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τη θέση του απέναντι στη μετοχή της. Όπως έγινε γνωστό χθες, μετατρέπει τη short θέση σε put, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πουλήσει τη μετοχή σε προκαθορισμένη τιμή. Έτσι, παρότι τα κέρδη του από την πτώση της Tesla που εδώ και τόσο καιρό προβλέπει θα είναι πιο περιορισμένα, οι ζημιές του από το ράλι της μετοχής επίσης περιορίζονται.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Χάνος είχε παραδεχθεί το Δεκέμβριο ότι η short θέση του στην Tesla έχει υπάρξει «επώδυνη». Ειδικά για έναν επενδυτή που έχει συνηθίσει να κερδίζει, αφού στα 35 χρόνια της ιστορίας της, η εταιρεία του, Kynikos Capital Partners, έχει επιτύχει μέση ετήσια απόδοση 22%, δηλαδή διπλάσια έναντι του S&P 500.
Γιος ενός Ελληνοαμερικανού δεύτερης γενιάς που διατηρούσε μία αλυσίδα καθαριστηρίων, ο Τζέιμς Σ. Χάνος μεγάλωσε στο Μιλγουόκι. Ήταν η δεκαετία του 1960, και όπως πολύς κόσμος την εποχή εκείνη, ο πατέρας του έπαιζε στο χρηματιστήριο και συμβούλεψε το γιο του να μάθει και εκείνος για τις μετοχές. Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Τζιμ έπαιζε μπάσκετ και διάβαζε ό,τι έπεφτε στα χέρια του για το χρηματιστήριο. Μετά τις σπουδές του στα οικονομικά και τις πολιτικές επιστήμες στο Γέιλ, μπήκε στο trading παραγώγων.
Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ως short seller ήρθε σχεδόν τυχαία. Το 1982 εργαζόταν ως αναλυτής στην Gilford Securities, όταν του ανέθεσαν να καλύψει την Baldwin-United. Πολύ γρήγορα διαπίστωσε ότι η εταιρεία έκρυβε μία οικονομική απάτη, την οποία και ξεσκέπασε. Η μετοχή βυθίστηκε, η Baldwin-United χρεοκόπησε και οι πελάτες της Gilford, όπως ο Τζορτζ Σόρος, άρχισαν να ζητούν και άλλες ιδέες για short.
Η καριέρα του Χάνος απογειώθηκε και ο νεαρός αναλυτής έπιασε δουλειά στη Deutsche Bank. Όμως όταν η Wall Street Journal δημοσίευσε ένα επικριτικό άρθρο για τους short sellers αναφέροντας το όνομά του, η τράπεζα τον απέλυσε. «Ήταν η σπουδαιότερη απόλυση που έγινε ποτέ», θα έλεγε ο Χάνος, αφού την ίδια χρονιά ίδρυσε την Kynikos Associates.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Χάνος έγινε θρύλος της Wall Street, όταν πόνταρε κατά της Enron, διαβλέποντας την τεράστια λογιστική απάτη της και την τελική κατάρρευση αυτού του ενεργειακού γίγαντα. Αλλά και πιο πρόσφατα, σημείωσε μία ακόμα μεγάλη επιτυχία, ποντάροντας κατά της γερμανικής Wirecard, η οποία επίσης χρεοκόπησε όταν παραδέχθηκε ότι 1,9 δισ. ευρώ από τα μετρητά που έγραφε στον ισολογισμό της δεν υπήρχαν πουθενά. Ο Χάνος πιστεύεται ότι έβγαλε σχεδόν 100 εκατ. δολάρια από αυτό το trade και ψάχνει πάντα την επόμενη ευκαιρία, αφού όπως δήλωνε πρόσφατα στους Financial Times, «βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή της απάτης».
Βέβαια, η δουλειά του short seller δεν είναι εύκολη. Όσοι ποντάρουν κατά των μετοχών, συνήθως περιμένουν εβδομάδες και μήνες για να δικαιωθούν. Ο ίδιος ο Χάνος έχει ζήσει τρία μεγάλα bear markets –το κραχ του ’87, το σκάσιμο της φούσκας του 2000 και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008- και περιμένει υπομονετικά το επόμενο.
Έως τότε, περνά τα καλοκαίρια του στη Μύκονο –όταν δεν του το απαγορεύει η πανδημία- και συμβουλεύει τον Τζο Μπάιντεν σε οικονομικά θέμα.
Κ. Σαμ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News