S&P: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010 οι χρεοκοπίες – Προς νέα αύξηση το 2024
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010 διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων, με την S&P Global Ratings να εκτιμά ότι αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του έτους, όπως συνέβη και το 2023.
«Μία εταιρεία που μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της με επιτόκια κοντά στο 0%, ενδεχομένως να διαπιστώσει ότι αυτό το χρέος είναι ξαφνικά μη διαχειρίσιμο καθώς τα επιτόκια αυξάνονται», προειδοποιούν οι αναλυτές του οίκου.
Μέσα σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης, κάποιες εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με την πραγματικότητα ότι μια στάση πληρωμών είναι μονόδρομος για αυτές.
Τα στοιχεία της S&P Global Ratings δείχνουν ότι τον Ιανουάριο του 2024 υπήρξαν 14 εταιρείες ανάμεσα σε αυτές που παρακολουθεί από όλο τον κόσμο που κήρυξαν στάση πληρωμών. Ήταν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2010 και αισθητά υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, που διαμορφώνεται στις 9 στάσεις πληρωμών τον μήνα.
Οι χρεοκοπίες καταγράφονται κυρίως στις εταιρείες που έχουν μεγάλη έκθεση στις καταναλωτικές δαπάνες: Τέσσερα defaults σημειώθηκαν στον κλάδο των καταναλωτικών ειδών, άλλα τρία στα media και την ψυχαγωγία.
Η S&P προειδοποιεί για επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών το 2024, με αύξηση των χρεοκοπιών ειδικά ανάμεσα στις εταιρείες χαμηλότερης πιστοληπτικής ικανότητας (CCC+ και κάτω).
Οι χρεοκοπίες αναμένεται να είναι εντονότερες ανάμεσα στις αμερικανικές επιχειρήσεις, καθώς ο οίκος διαπιστώνει μια τάση σταθεροποίησης στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, ο ρυθμός των defaults ανάμεσα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με αξιολόγηση junk διαμορφώθηκε στο 3,5% τον Δεκέμβριο του 2024, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τον Δεκέμβριο του 2023. Στην περίπτωση μιας παρατεταμένης οικονομικής αδυναμίας στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός αυτός μπορεί να φτάσει στο 5%, εκτιμά η S&P.
Όπως επισημαίνει, τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν επηρεάσει ακόμα πολλές επιχειρήσεις, αλλά καθώς δάνεια σταθερού επιτοκίου λήγουν, πολλές εταιρείες θα αναγκαστούν να δανειστούν με επιτόκια 2% υψηλότερα.
«Η πλήρης επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων για τους εκδότες εταιρικών ομολόγων μπορεί να χρειαστεί μήνες ή ακόμα και χρόνια για να φανεί, καθώς τα χρέη ωριμάζουν», τονίζουν οι αναλυτές. Και μιλούν για μια πρόκληση για τους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι πρέπει να προετοιμάζονται για τις τελικές –και όχι άμεσες- επιπτώσεις της μάχης τους απέναντι στον πληθωρισμό.
Διαβάστε επίσης:
DZ Bank: Σε κατάσταση κρίσης οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – Αυξάνονται οι χρεοκοπίες
Scope: Έρχεται κύμα χρεοκοπιών στην Ευρώπη – Ποιες εταιρείες κινδυνεύουν περισσότερο
DBRS: Κύμα χρεοκοπιών στην Ευρώπη – Καμπανάκι για την Ελλάδα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News