Επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα τρόφιμα
Στο 2,9% –από 3,1% τον Ιανουάριο του 2024– διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο του 2024. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών στα τρόφιμα, στο 6,7% τον Φεβρουάριο του 2024 (σε ετήσια βάση πάντα) από 8,3% τον Ιανουάριο του 2024. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024, καταγράφηκαν πάλι σημαντικές αυξήσεις τιμών σε βασικά τρόφιμα, ενώ οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, στην εστίαση και σε άλλες υπηρεσίες διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις. Στα στοιχεία, βεβαίως, δεν αποτυπώνεται η επίδραση των νέων μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας, δεδομένου ότι αυτά ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από την 1η Μαρτίου 2024.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η τιμή των αυγών τον Φεβρουάριο του 2024 σε σύγκριση με ένα μήνα πριν αυξήθηκε κατά 4,4%, των φρέσκων ψαριών κατά 3,3%, των χυμών κατά 2,6%, του μοσχαρίσιου κρέατος κατά 1,1%. Αύξηση 4,4% καταγράφηκε επίσης στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (4,3%), στην τιμή της βενζίνης (κατά 3,1%). Μάλιστα, η αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων συνεχίζεται και μες στον Μάρτιο. Νέες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στα αεροπορικά εισιτήρια (2,9% σε μηνιαία βάση), στους υπολογιστές, τηλέφωνα, τηλεοράσεις (2,9%).
Σε ετήσια βάση το ελαιόλαδο εξακολουθεί να είναι ο πρωταθλητής των ανατιμήσεων, με την τιμή του να είναι υψηλότερη τον Φεβρουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023 κατά 63,7%, ακολουθούν οι χυμοί με αύξηση 13,8%, τα νωπά φρούτα με 12,3%, τα ψάρια με 9,7%, τα λαχανικά με 6,5%, η ζάχαρησοκολάτες-γλυκά με 5,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ελαιόλαδο, στους χυμούς, αλλά και στα γλυκά δεν αναμένεται γρήγορη αποκλιμάκωση των τιμών, αλλά μάλλον συνέχιση της αύξησης λόγω των πολύ υψηλών διεθνών τιμών στο ελαιόλαδο, στο συμπύκνωμα χυμού πορτοκαλιού, στη ζάχαρη και στο κακάο. Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και από τον ∆είκτη Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του OΗΕ (Food Price Index), ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2024 διαμορφώθηκε οριακά σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024, κατά 0,9 μονάδες, ενώ σημαντικοί υποδείκτες του ενισχύθηκαν. Ο δείκτης τιμών ζάχαρης αυξήθηκε κατά 4,4 μονάδες σε σύγκριση με ένα μήνα πριν και κατά 15,6 μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο δείκτης τιμών κρέατος αυξήθηκε κατά 2 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
Εκτός των τροφίμων, υψηλές αυξήσεις καταγράφονται στην Ελλάδα σε ετήσια βάση στα ασφάλιστρα υγείας (14%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (9,9%), στα πακέτα διακοπών (8,7%), στα φαρμακευτικά προϊόντα (5,4%), στις ιατρικές υπηρεσίες (5,4%), στην εστίαση (6,7%). Ενδεικτικό των πληθωριστικών πιέσεων που συνεχίζονται για τέταρτο χρόνο (υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2021 για να ενταθούν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022) είναι ότι σε ετήσια βάση σε σύνολο 46 βασικών κατηγοριών αγαθών και υπηρεσιών που παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ υποχώρηση τιμών καταγράφηκε μόνο σε έξι, με τη μοναδική διψήφια να είναι αυτή που αφορά το φυσικό αέριο (-52%).
Διαβάστε επίσης:
Στο 2,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο – Αυξήσεις 6,7% στα τρόφιμα
Πληθωρισμός: Υποχώρησε στο 3,1% – Στο 8,3% η αύξηση στα τρόφιμα
Σκρέκας: Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει πάρει τα πιο δραστικά μέτρα κατά της ακρίβειας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News