Business & Finance Τετάρτη 6/03/2024, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Πάουελ: Αναμένονται δομικές αλλαγές στην πρόταση της Βασιλείας

Πάουελ: Αναμένονται δομικές αλλαγές στην πρόταση της Βασιλείας

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αναμένει από τις ρυθμιστικές αρχές τραπεζών να υιοθετήσουν ευρείας κλίμακας δομικές αλλαγές στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδίου για αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων των μεγάλων τραπεζών. 

Μιλώντας στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Γερουσίας, ο Πάουελ είπε πως οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν τις αποκαλούμενες προτάσεις της Βασιλείας ΙΙΙ που παρουσιάστηκαν τον Ιούλιο και έχουν πλήρη γνώση των αντιδράσεων μεταξύ τραπεζών για το κόστος αλλά και τον πιθανό αντίκτυπο στην οικονομία που μπορεί να έχουν αυτές οι ρυθμίσεις. 

«Θα ακούσουμε τις ανησυχίες και θεωρώ ότι μπορεί να γίνουν δομικές αλλαγές την πρόταση. Είμαι αισιόδοξος ότι το τελικό προϊόν θα έχει την πλήρη υποστήριξη της Fed αλλά και του ευρύτερου κόσμου», ανέφερε ο Πάουελ. 

Ο πρόεδρος της Fed δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να τεθούν εκ νέου προτάσεις για τους εν λόγω κανόνες, μία κίνηση ωστόσο που θα μπορούσε να καθυστερήσει την όλη διαδικασία και ενδεχομένως να μεταθέσει τις τελικές αποφάσεις στην επόμενη αμερικανική κυβέρνηση. 

Το Reuters ανέφερε πριν από την ομιλία Πάουελ ότι οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν να προβούν σε μεγάλες αλλαγές σε ό,τι αφορά στην πρόταση, η οποία θα μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες υπολογίζουν τον κίνδυνο και την ποσότητα της ρευστότητας που θα πρέπει να διακρατούν για την κάλυψη πιθανών επισφαλών δανείων. Οι τράπεζες είναι αντίθετες στην πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα κοστοβόρο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News