Γερμανία και Ιταλία τορπιλίζουν το νόμο της ΕΕ για την αλυσίδα τροφοδοσίας
Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν τορπιλίσει έναν νόμο της ΕΕ που επιρρίπτει ευθύνη σε εταιρείες για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού τους, όπως στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.
Στη συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ σήμερα Τετάρτη, δεν μπόρεσε να συγκεντρωθεί πλειοψηφία για το συγκεκριμένο νόμο, ο οποίος είχε συμφωνηθεί προηγουμένως, λόγω των ενστάσεων της τελευταίας στιγμής του Βερολίνου και της Ρώμης που αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες ότι η νέα νομοθεσία θα έβλαπτε τη βιομηχανική τους βάση.
Στόχος του νόμου είναι οι εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη για τυχόν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή περιβαλλοντική ζημιά που διαπιστώνεται στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Θα επέτρεπε επίσης στους ανταγωνιστές να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις στα δικαστήρια για ζημιά που προκαλούν.
Η επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου η κινεζική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία και διέταξε τη μαζική κράτηση ντόπιων Ουιγούρων, έχει γίνει σημαντικό ζήτημα για τη γερμανική χημική εταιρεία BASF και την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen. Και οι δύο εταιρείες έχουν δεχθεί έντονη κριτική από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επενδυτές για τα εργοστάσιά τους στην περιοχή. Το Πεκίνο αρνείται ότι καταπιέζει τους Ουιγούρους.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές από τη βορειοδυτική Κίνα και η ΕΕ επιδιώκει ξεχωριστά να υιοθετήσει παρόμοιους περιορισμούς σχετικά με την καταναγκαστική εργασία. Ακόμη και οι εταιρείες που αποφεύγουν το Σιντζιάνγκ αλλά προμηθεύονται ανταλλακτικά ή πρώτες ύλες από την Κίνα κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους κανόνες των ΗΠΑ, όπως αποδεικνύεται από μια πρόσφατη έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έδειξε ότι πολλές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο αγόραζαν αλουμίνιο από την επαρχία Σιντζιάνγκ.
Γάλλοι αξιωματούχοι έκαναν μια τελευταία προσπάθεια να επαναφέρουν τη Γερμανία και την Ιταλία, προτείνοντας ότι το πεδίο εφαρμογής του νόμου θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ. Το Παρίσι πρότεινε κάποιες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης είτε του ορίου για τον αριθμό των εργαζομένων είτε για τα έσοδα προκειμένου να καθοριστεί ποιες εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ.
Η βελγική κυβέρνηση, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και προεδρεύει των διαπραγματεύσεων, είπε ότι θα πρέπει τώρα «να δει εάν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που προβάλλουν τα κράτη μέλη» και να διασώσει τον νόμο τους επόμενους μήνες.
Δύο διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ενδέχεται να συναφθεί συμφωνία που περιλαμβάνει τροποποιήσεις σε διαφορετικό νόμο για τη μείωση των αποβλήτων συσκευασίας, με την οποία η Ιταλία αντιτάχθηκε.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την αποτυχία των κυβερνήσεων να συμφωνήσουν για το νόμο.
«Αυτό είναι μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον», δήλωσε η Beate Beller, ακτιβίστρια εταιρικής λογοδοσίας στην Global Witness, μη κυβερνητική οργάνωση.
Είπε επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ «απειλούν μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά σε μια γενιά για να προστατεύσουν ορισμένους από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη, να προστατεύσουν το κλίμα και να προστατεύσουν τη φύση».
Το μέλλον του νόμου, που είχε αρχικά συμφωνηθεί το Δεκέμβριο, τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν το φιλικό προς τη βιομηχανία κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας, το οποίο είναι μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, απέσυρε την υποστήριξή του.
Η Γερμανία έχει ήδη υιοθετήσει το δικό της νόμο για την αλυσίδα εφοδιασμού. Η νομοθεσία, που ψηφίστηκε πέρυσι, επικρίθηκε από ομάδες εταιρικών λόμπι, καθώς καθιστά σχεδόν αδύνατη για τις μικρές εταιρείες να προμηθεύονται ανταλλακτικά διεθνώς. Ορισμένα στελέχη διαμαρτυρήθηκαν κατ΄ιδίαν ότι εμποδίζοντας τη νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ, οι μικρές γερμανικές εταιρείες θα είναι λιγότερο ανταγωνιστικές από τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Στην Ιταλία, οι εταιρείες έχουν προειδοποιήσει ότι η προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ κινδύνευε να βλάψει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το επιχειρηματικό λόμπι, Confidustria, έγραψε σε επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση ότι το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου ήταν «πολύ ευρύ» και θα δημιουργούσε αβεβαιότητα και σύγχυση σχετικά με την εφαρμογή του.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News