Business & Finance Παρασκευή 23/02/2024, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Citi: Διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από το real estate

Citi: Διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από το real estate

Οι κίνδυνοι των εμπορικών ακινήτων συνιστούν πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα, αλλά όχι κρίση, καθώς είναι «διαχειρίσιμοι», σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup.

Οι ανησυχίες σχετικά με την έκθεση των τραπεζών στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων επικεντρώθηκαν στον απόηχο των κερδών της New York Community Bancorp τον περασμένο μήνα, που προέβλεπαν υψηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

«Παρά τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τα ανοίγματα σε εμπορικά ακίνητα στη New York Community Bank, οι αγορές παρέμειναν σχετικά αισιόδοξες σχετικά με πιθανές επιπτώσεις από την αγορά εμπορικών ακινήτων στο τραπεζικό σύστημα ευρύτερα – και, κατά την άποψή μας, τα θεμελιώδη στοιχεία φαίνονται εύλογα ευθυγραμμισμένα με την αξιολόγηση της αγοράς», όπως ανέφεραν αναλυτές.

Οι αναλυτές επικαλούνται τις μετοχές της Citizens Financial Group και M&T Bank Corp. ως ευκαιρίες «για να υποστηρίξουμε την άποψή μας ότι οι φόβοι είναι επί του παρόντος υπερβολικοί». Ο αναλυτής της Citi, Keith Horowitz, έχει αξιολογήσεις αγοράς και για τις δύο τράπεζες μετά την αναβάθμιση της Citizens στις αρχές του μηνός. Οι αναλυτές ανέφεραν επίσης ότι και οι KeyCorp, Popular, Comerica και First Horizon Corp. είναι μεταξύ των μετοχών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την περιορισμένη έκθεση σε ακίνητα γραφείου.

«Αν και κατανοούμε τις ανησυχίες για την αγορά εμπορικών ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της NYCB, δεν πιστεύουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να θεωρηθούν ως δείκτης για ολόκληρο τον κλάδο», έγραψαν οι αναλυτές.

Οι επενδυτές μετοχών αντέδρασαν διαφορετικά στη NYCB από ό,τι στην περιφερειακή τραπεζική αναταραχή το Μάρτιο του 2023, σημειώνουν οι αναλυτές. Ο δείκτης KBW για τις τραπεζικές μεοχές έχει αλλάξει ελάχιστα φέτος, ενώ ένας περιφερειακός δείκτης που περιλαμβάνει τη New York Community Bancorp έχει μειωθεί κατά περίπου 10%.

Η NYCB έχει υποχωρήσει περισσότερο από το ήμισυ από την αρχή του έτους, μετά από μια σχετικά ισχυρή απόδοση μεταξύ των μετοχών περιφερειακών τραπεζών το 2023, εν μέσω της συμφωνίας της να αγοράσει τμήμα της Signature Bank. «Ο τραπεζικός δείκτης αυτή τη φορά είναι πολύ πιο ανθεκτικός από ό,τι ήταν το 2023», έγραψαν.

Υπάρχουν βασικές διαφορές στην πορεία προς μία νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, με τις τράπεζες να χάνουν κάποιο μερίδιο αγοράς που θεωρείται «θετικό όσον αφορά τις προοπτικές πιστωτικού κινδύνου». Ενώ η πιστωτική επέκταση στο τραπεζικό σύστημα ξεπέρασε την αύξηση του ΑΕΠ, η πιστωτική αύξηση ήταν πρόσφατα ευθυγραμμισμένη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Αναμένουν επιπλέοβ μεμονωμένα πιστωτικά συμβάντα, αλλά «δεν αναμένουν μεγάλες απώλειες δεδομένων αυτών των θεμελιωδών αλλαγών στον κλάδο».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News