Business & Finance Πέμπτη 22/02/2024, 22:23
BUSINESS & FINANCE

Στη Φρανκφούρτη η έδρα της νέας αρχής της ΕΕ για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

«Η AMLA θα αλλάξει τα δεδομένα στην πάταξη του βρώμικου χρήματος στην ΕΕ», ανέφεραν οι συνεισηγητές Emil Radev και Eva Maria Poptcheva σε δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη Φρανκφούρτη η έδρα της νέας αρχής της ΕΕ για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

Η νεοσυσταθείσα Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (Anti-Money Laundering Authority – AMLA) θα εδρεύει στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, δήλωσε την Πέμπτη η βελγική Προεδρία της ΕΕ, σε μια κίνηση με την οποία το μπλοκ ελπίζει ότι θα προωθήσει τον αγώνα του κατά της παράνομης χρηματοδότησης.

Προηγουμένως, ελλείψει οποιασδήποτε πανευρωπαϊκής αρχής για τον έλεγχο του βρόμικου χρήματος, οι Βρυξέλλες βασίζονταν στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές για την επιβολή των κανόνων τους, αλλά τα κράτη μέλη δεν συνεργάζονταν πάντα πλήρως.

Η βελγική Προεδρία ανέφερε σε δήλωσή της στο X ότι η AMLA θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των παράνομων χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην ΕΕ. Θα έχει πάνω από 400 υπαλλήλους και θα αρχίσει να λειτουργεί στα μέσα του 2025.

«Η AMLA θα αλλάξει τα δεδομένα στην πάταξη του βρώμικου χρήματος στην ΕΕ», ανέφεραν οι συνεισηγητές Emil Radev και Eva Maria Poptcheva σε δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θα εποπτεύει τις πιο επικίνδυνες χρηματοπιστωτικές οντότητες, θα εποπτεύει τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα και θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο να σταματήσει τους φοροφυγάδες από το να παρακάμπτουν τις στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις», σημειώνεται.

Η επιλογή της Φρανκφούρτης σηματοδότησε την πρώτη φορά που η πόλη υποδοχής ενός νέου οργανισμού της ΕΕ συμφωνήθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου επί ίσοις όροις.

Οκτώ άλλες χώρες είχαν υποβάλει αίτηση για να φιλοξενήσουν την AMLA, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο (Βρυξέλλες), η Ιρλανδία (Δουβλίνο), η Ισπανία (Μαδρίτη), η Γαλλία (Παρίσι), η Ιταλία (Ρώμη), η Λετονία (Ρίγα), η Λιθουανία (Βίλνιους) και η Αυστρία (Βιέννη).

Η Φρανκφούρτη κέρδισε μακράν τις περισσότερες ψήφους, με τη Μαδρίτη και το Παρίσι να έρχονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η AMLA θα «πάει την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος στο επόμενο επίπεδο», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner στο Χ. Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholzς ανέφερε ότι «η Φρανκφούρτη θα ενισχυθεί περαιτέρω ως χρηματοπιστωτικό κέντρο στην Ευρώπη».

Ο κανονισμός για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης νόμων για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τώρα που ολόκληρη η δέσμη έχει συμφωνηθεί προσωρινά μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, πρέπει να εγκριθεί επίσημα και από τους δύο πριν τεθεί σε ισχύ. Το Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει για την τελική έγκρισή του στις 22-25 Απριλίου.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Πανευρωπαϊκό όριο 10.000 ευρώ για μεγάλες πληρωμές σε μετρητά

Σουηδία: Συμμορίες ξεπλένουν βρόμικο χρήμα μέσω του Spotify

Απάτες, σκάνδαλα, χρεοκοπίες: Ο δρόμος του bitcoin προς τα 100.000 δολάρια;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News