UBS: Τι θα γίνει μετά το ρεκόρ του S&P 500; Τα μαθήματα της ιστορίας
Ο S&P 500 άγγιξε νέο ιστορικό ρεκόρ στις 19 Ιανουαρίου και έχει ενισχυθεί κατά 3% ακόμα έκτοτε. Εξετάζοντας όλες τις φορές όπου η Wall Street πέτυχε νέο υψηλό μετά από ένα bear market, από το 1960 μέχρι και σήμερα, η UBS διαπιστώνει ότι στο 88% των περιπτώσεων, ο S&P 500 κινείται ανοδικά κατά τους επόμενους 3, 6 και 12 μήνες. Προσθέτει, ωστόσο, ότι το σημερινό ρεκόρ είναι ασυνήθιστο, για τρεις λόγους.
Συγκεκριμένα:
1) Η αγορά δεν έχει φτάσει ποτέ σε νέο υψηλό όταν η ανεργία είναι τόσο χαμηλή. Και αυτό γιατί κατά κανόνα, όταν η Wall Street σημειώνει νέο ρεκόρ, συνήθως βρισκόμαστε πολύ νωρίτερα στον οικονομικό κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι τυπικά, η ανεργία είναι υψηλότερη και ο ρυθμός αύξησης των μισθών είναι χαμηλότερος.
2) Ιστορικά, η Wall Street δεν έχει σημειώσει νέο ρεκόρ όταν ο βαθμός συσχέτισης των μετοχών που αποτελούν τον S&P 500 (κάτι που δείχνει τον εφησυχασμό για την οικονομία) είναι τόσο χαμηλός.
3) Το εύρος του ράλι είναι συνήθως καλύτερο όταν ο S&P 500 σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ. Το γεγονός ότι για την άνοδο ευθύνονται μόνο λίγες μετοχές είναι μια ένδειξη ότι βρισκόμαστε κοντά στα τελευταία στάδια του κύκλου.
Τι συμβαίνει, λοιπόν, συνήθως όταν ο S&P 500 σημειώνει νέο ρεκόρ μετά από ένα bear market; Η απάντηση την οποία δίνει η UBS, χρησιμοποιώντας την εμπειρία των τελευταίων 60 και πλέον ετών, είναι ότι η αγορά κατά κανόνα συνεχίζει να ανεβαίνει.
Τα στοιχεία από το 1960 δείχνουν ότι στο 88% των περιπτώσεων, ο S&P 500 κινείται ακόμα υψηλότερα σε ορίζοντα 3, 6 και 12 μηνών αφότου σημειώσει το ρεκόρ. Η μεγάλη εξαίρεση είναι το 2007, όταν ακολούθησε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.
Κατά μέσο όρο, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 2% στο πρώτο τρίμηνο μετά το ρεκόρ, 5% στους πρώτους έξι μήνες και 10% στον πρώτο χρόνο.
Διαβάστε επίσης:
Goldman Sachs: Αναβαθμίζει στις 5.200 μονάδες την τιμή-στόχο του S&P 500
BofA: Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης – Τι δείχνει η εμπειρία του παρελθόντος
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News