Business & Finance Τρίτη 20/02/2024, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Ρευστό 6 τρισ.δολαρίων διακρατούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις

Ρευστό 6 τρισ.δολαρίων διακρατούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις

Οι επενδυτές τοποθετούν δισεκατομμύρια σε αμοιβαία διαθεσίμων, οι επιχειρήσεις έχουν τεράστιες ποσότητες μετρητών και η αγορά απορροφά πλήθος εκδόσεων σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα χωρίς δυσκολία. 

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει «μεγάλη κινητικότητα» στο ρευστό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. 

Οι επενδυτές έχουν τοποθετήσει 128 δσ.δολάρια σε αμερικανικά διαχείρισης διαθεσίμων από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Investment Company Institute. Την ίδια στιγμή, επιχειρήσεις διαθέτουν ρευστό ρεκόρ της τάξης των 4,4 τρισ.δολαρίων με βάση στοιχεία έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου, μετά από μία πλημμύρα σε έντοκα γραμμάτια του αμερικανικού δημοσίου άνω του 1 τρισ.δολαρίων από τα μέσα του 2023 και παρ΄όλα αυτά η αγορά έχει περιθώρια να απορροφήσει και άλλα. 

Πρόκειται για μία κατάσταση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μόλις πριν από λίγους μήνες όταν το βασικό ερώτημα στη Wall Street ήταν πού θα τοποθετούσαν οι επενδυτές το ρευστό που διαθέτουν όταν η Φέντεραλ Ριζέρβ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

 

Το ρευστό ήταν μία επιλογή που αγνοείτο κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της δεκαετίας μετά την χρηματοπιστωτική κρίση καθώς η Fed διατήρησε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν. Όμως, αυτό άλλαξε μετά από έναν κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων και την κρίση της πανδημίας. 

Το 2022, η Fed μπήκε στον πιο επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων σε διάρκεια πολλών δεκαετιών, ανεβάζοντας το επιτόκιο πάνω από το 5% και όλοι, από τους διαχειριστές ενεργητικού έως τους υπόλοιπους επενδυτές διαπίστωσαν την ελκυστικότητα των αμοιβαίων διαχείρισης διαθεσίμων, των εντόκων γραμματίων και άλλου βραχυπρόθεσμου ενεργητικού έναντι των τραπεζικών καταθέσεων. 

Ως εκ τούτου, περισσότερα από 1 τρισ.δολάρια τοποθετήθηκαν σε αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων πέρυσι, το περισσότερο ποσό από κάθε άλλο έτος από το 2007. 

Τώρα, που οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής έχουν σηματοδοτήσει την έναρξη των επιτοκιακών μειώσεων φέτος, η συζήτηση επικεντρώνεται στο πότε όλο αυτό το ρευστό που υπάρχει θα επενδυθεί. 

Πέρυσι, ο Τζέφρι Ρόζενμπεργκ της BlackRock Financial Management είχε πει ότι αναμένει ενεργητικό αξίας 6 τρισ.δολαρίων που υπάρχει σε αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων να κατευθυνθεί σε άλλες κατηγορίες ενεργητικού, όπως μετοχές, πιστώσεις και κρατικά ομόλογα. Η Citi Global Wealth και η UBS Asset Management έχουν αντίστοιχες απόψεις. 

Οι ποσότητες ρευστού των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 16% με βάση στοιχεία στο τρίτο τρίμηνο του 2023 από 12% το Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τον Τόνι Κάρφανγκ, γενικό διευθυντή της Carfang Group. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν επιπλέον 1 τρισ. δολάρια σε απόθεμα ρευστού στις επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 4,4 τρισ. δολάρια. 

Cash Held by Corporations Is at an All-Time High

Source: The Carfang Group

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News