Business & Finance Κυριακή 18/02/2024, 18:34
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Χαμηλώνουν τον πήχυ οι εταιρείες μπροστά στην ατρόμητη αγορά

ΗΠΑ: Χαμηλώνουν τον πήχυ οι εταιρείες μπροστά στην ατρόμητη αγορά

Οι εταιρείες των ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθεια για να μην πέσει το χρηματιστήριο θύμα των υψηλών προσδοκιών του.

Ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street βρέθηκε σε επίπεδα ρεκόρ με τη βοήθεια ενός ακόμα γύρου θετικών τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων, αλλά στις εκθέσεις τους για τα κέρδη τα στελέχη κράτησαν σε μεγάλο βαθμό επιφυλακτικούς τόνους για τις προοπτικές τους. Μόλις το 40% των εταιρειών που εξέδωσαν προβλέψεις παρείχαν προοπτικές κερδών που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με την Bank of America Corp. Εάν η τάση διατηρηθεί, θα πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό από τον Απρίλιο του 2020, όταν η έναρξη της πανδημίας έσπερνε πρωτοφανή αβεβαιότητα.

ΗΠΑ: Χαμηλώνουν τον πήχυ οι εταιρείες μπροστά στην ατρόμητη αγορά-1

Οι προβλέψεις αντανακλούν τις βασανιστικές ανησυχίες ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί, καθώς οι traders περιορίζουν τα στοιχήματά τους για τις μειώσεις των επιτοκίων που αναμένουν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φέτος, παρόλο που η ανάπτυξη έχει αψηφήσει σταθερά τις απαισιόδοξες προβλέψεις. Ενώ το ράλι των μετοχών αφήνει τις αποτιμήσεις να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, τα στελέχη έχουν ένα επιπλέον κίνητρο να επιδοθούν στην πατροπαράδοτη πρακτική του να θέτουν πιο χαμηλά τον πήχυ, συμβάλλοντας έτσι στο να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες τους θα τον ξεπεράσουν εύκολα.

Τα πραγματικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν παρέχουν ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας. Με τις τριμηνιαίες εκθέσεις από περισσότερες από 400 εταιρείες του δείκτη S&P 500, ο δείκτης βρίσκεται σε τροχιά αύξησης των κερδών κατά 7% σε ετήσια βάση, την υψηλότερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

ΗΠΑ: Χαμηλώνουν τον πήχυ οι εταιρείες μπροστά στην ατρόμητη αγορά-2

Παρόλα αυτά, οι επιμέρους προβλέψεις των εταιρειών ήταν ανάμεικτες. Μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών που έδωσαν guidance τον περασμένο μήνα, περισσότερες από το ένα τρίτο των εκτιμήσεων υπολείπονταν των προσδοκιών των αναλυτών, καταγράφονταν το μεγαλύτερο σχετικό ποσοστό από τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence. Το ποσοστό εκείνων των εταιρειών που εξέδωσαν πρόβλεψη κερδών υψηλότερη από την αναμενόμενη ήταν 21% – το χαμηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο κίνδυνος για τις εταιρείες που υπόσχονται πολλά και δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, φάνηκε σε αυτόν τον κύκλο κερδών, όταν οι επενδυτές επιβράβευσαν γρήγορα τις μετοχές των εταιρειών που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τους και τιμώρησαν εκείνες που έπεσαν έξω. 

Για τις εταιρείες, αυτό σημαίνει ότι η πίεση όχι απλώς να ανταποκριθούν στις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά να τις ξεπεράσουν είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Βρίθουν οι ενδείξεις για κορύφωση της ευφορίας στη Wall Street

Εταιρείες μεγαλύτερες από κράτη – Τι απέγιναν οι κολοσσοί του χθες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News