Business & Finance Κυριακή 18/02/2024, 13:33
BUSINESS & FINANCE

Διαχειριστές κεφαλαίου: Φόβοι για συστημικό κίνδυνο από τις αγορές εμπορικών ακινήτων

Διαχειριστές κεφαλαίου: Φόβοι για συστημικό κίνδυνο από τις αγορές εμπορικών ακινήτων

Οι φόβοι για ένα συστημικό πιστωτικό γεγονός αυξάνονται μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων καθώς οι αγορές ακινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο στέλνουν προειδοποιητικά σήματα. 

Περίπου ένας στους έξι από τους ερωτηθέντες θεωρεί ότι μια τέτοια κρίση συνιστά το μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι αγορές, σε σύγκριση με περίπου έναν στους 11 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Global Fund Manager της Bank of America. Η εντεινόμενη ανησυχία στις αγορές εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ και της Κίνας σημαίνει ότι είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη ανησυχία για τους ερωτηθέντες, μετά τον υψηλότερο πληθωρισμό και τη γεωπολιτική.

Οι ελπίδες ότι η Fed θα μείωνε τα επιτόκια αμβλύνοντας μέρος της πίεσης στην ακίνητη περιουσία υπονομεύτηκαν από τα ισχυρότερα του αναμενομένου νούμερα του πληθωρισμού αυτήν την εβδομάδα. Οι έμποροι τώρα στοιχηματίζουν σε μείωση μικρότερη από 90 μονάδες βάσης φέτος – σχεδόν το ήμισυ από αυτό που αναμενόταν τον Ιανουάριο. Εν τω μεταξύ, χρέος ύψους άνω των 900 δισ. δολαρίων σε εμπορικά ακίνητα και συγκροτήματα κατοικιών των ΗΠΑ θα απαιτήσουν αναχρηματοδότηση ή πωλήσεις ακινήτων φέτος – άλμα 40% από προηγούμενες εκτιμήσεις – αφού οι τράπεζες παραχώρησαν δάνεια και καθώς οι αποτιμήσεις των κτιρίων υποχωρούν. 

Οι μικρότερες τράπεζες φαίνεται να βρίσκονται σε τροχιά αθέτησης πληρωμών σε ένα ποσοστό 8-10% στα χαρτοφυλάκια δανείων προς εμπορικά ακίνητα, προειδοποίησε ο Bruce Richards, πρόεδρος της Marathon Asset Management. Οι τράπεζες αυτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι στην ύφεση της αγοράς εμπορικών ακινήτων μετά την αύξηση της έκθεσής τους τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες τράπεζες «είναι τόσο ισχυρές όσο ο βράχος του Γιβραλτάρ», είπε χαρακτηριστικά. 

Smaller Lenders Dominate Most Categories of CRE Lending

Percentage of lending by asset class at end of H1 2023

Source: MSCI Real Assets

Ένα ποσοστό αθέτησης 10% για τα δάνεια στην αγορά εμπορικών ακινήτων θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου 80 δισ. δολάρια σε πρόσθετες τραπεζικές ζημίες, σύμφωνα με ένα έγγραφο έρευνας για την ευθραυστότητα των τραπεζών των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο. Το έγγραφο προειδοποιεί ότι τα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ θα μπορούσε να αφήσει περισσότερες από 300 κυρίως μικρότερες περιφερειακές τράπεζες σε κίνδυνο φερεγγυότητας.

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξανόμενα επίπεδα δυσπραγίας», δήλωσε ο Omar Eltorai, διευθυντής έρευνας στην Altus Group. «Είναι μία από αυτές τις μεταβλητές που οι άνθρωποι μπορούν να δουν από νωρίς, αλλά υπάρχει μια καθυστέρηση πριν αρχίσει να συμβαίνει», είπε, προσθέτοντας ότι μερικές φορές αυτό μπορεί να συνεχίεται επί χρόνια.

Προς το παρόν, η Fed συντονίζεται με τους δανειστές που έχουν αυξημένη έκθεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αναμενόμενων ζημιών. Αν και οι απώλειες προκαλούν ανησυχία, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι τα αποθεματικά και τα επίπεδα ρευστότητας για πιθανές επισφάλειες είναι επαρκή για να ανταπεξέλθουν, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ωστόσο, σχεδόν το 40% των διαχειριστών κεφαλαίων θεωρεί την αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων ως την πιο πιθανή πηγή πιστωτικού κινδύνου, σύμφωνα με την έρευνα της BofA, με ένα επιπλέον 22% να βλέπει τα κινεζικά ακίνητα ως τη μεγαλύτερη απειλή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες αφότου η New York Community Bancorp μείωσε το μέρισμά της και αύξησε τα αποθεματικά της, εν μέρει λόγω της εξασθένησης στις αγορές γραφείων και πολλών συγκροτημάτων διαμερισμάτων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Διαβάστε επίσης:

Deutsche PBB: Το χρονικό της κρίσης από τα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ

Ευρωζώνη: «Καμπανάκι» στις τράπεζες για τους κινδύνους των ακινήτων

Ακίνητα: Μετάδοση της κρίσης από ΗΠΑ σε Ευρώπη όπως το 2008

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News