Business & Finance Κυριακή 18/02/2024, 08:00
BUSINESS & FINANCE

Εφορία: Αναζητούνται οι δικαιούχοι για επιστροφές ΦΠΑ ύψους 241 εκατ. ευρώ

Εφορία: Αναζητούνται οι δικαιούχοι για επιστροφές ΦΠΑ ύψους 241 εκατ. ευρώ

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που αφορούν επιστροφές ΦΠΑ βρίσκονται στα αζήτητα της εφορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ίχνη των δικαιούχων έχουν χαθεί από την εφορία και ουδείς εξ αυτών έχει παρουσιαστεί να τις αναζητήσει.

Οπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το συνολικό ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων τον Δεκέμβριο του 2023 είχε ανέλθει στα 558 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 274 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Εκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 284 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες, αφού δεν έχει παρέλθει αντίστοιχο διάστημα των 90 ημερών.

Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (άνω των 90 ημερών), δηλαδή από τα 274 εκατ. ευρώ, τα 241 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Η «χρυσή λίστα»

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα η εφορία έχει επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής τόσο του φόρου εισοδήματος όσο και του ΦΠΑ. Μάλιστα έχει καθιερωθεί η «χρυσή λίστα» με «καθαρές» επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους οποίους η εφορία πιστώνει αμέσως τις επιστροφές φόρου. Στη «χρυσή λίστα» εντάσσονται, με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις, επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν, δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. Συγκεκριμένα στη λίστα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες:

 α) Εχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων, κατόπιν ελέγχων, ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του 5%.

β) Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

γ) Δεν χαρακτηρίζονται ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Ηλεκτρονικά βιβλία

Οπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, με τα ηλεκτρονικά βιβλία θα μειωθεί πλέον το ποσό των αζήτητων επιστροφών φόρων, καθώς και των εικονικών ποσών. Μάλιστα η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ θα κλείσει τα παράθυρα της φοροδιαφυγής, «κλειδώνοντας» τις δηλώσεις ΦΠΑ τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα με τη δήλωση που θα υποβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου από τους υπόχρεους.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ και προέρχονται από την ψηφιακή πλατφόρμα MyDATA. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει και στο κλείδωμα των κωδικών του εντύπου Ε3.

Στην πρώτη φάση εφαρμογής, οικονομικό επιτελείο και ΑΑΔΕ δίνουν τη δυνατότητα αποκλίσεων 30% των εσόδων και των εξόδων που προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ. Οι αποκλίσεις αυτές δίνονται, καθώς πολλοί επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν απλές αποδείξεις που δεν ανεβαίνουν αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σύστημα θα βάλει τέλος στις απλές αποδείξεις και για συναλλαγές ακόμη και για 5 ευρώ οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο να ζητούν τιμολόγιο. Οσοι όμως συνεχίσουν να ζητούν αποδείξεις, ενδεχομένως το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ να προσθέσουν στην απόδειξη τον ΑΦΜ και των δύο συναλλασσομένων.

Eνστάσεις

Σημειώνεται πάντως πως το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τη μη εφαρμογή του μέτρου κλειδώματος των δηλώσεων ΦΠΑ, μέχρι την πλήρη και χωρίς προβλήματα λειτουργία του myDATA. Επίσης αναφέρει ότι με την απόφαση για το κλείδωμα των δηλώσεων «εγείρονται σημαντικά θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και με την ευθύνη των λογιστών για την υποβολή δηλώσεων και τον προσδιορισμό του φόρου από τη διαβίβαση δεδομένων των επιχειρήσεων στο myDATA, και η οποία ορίζει ότι τα όρια ανεκτών αποκλίσεων από τον περιορισμό των κανόνων εσόδων-εξόδων καθορίζονται σε 30%, τόσο στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, όσο και στην περίπτωση δεδομένων εξόδων, ανά φορολογική περίοδο δήλωσης φόρου, σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA».

Διαβάστε επίσης: 

ΑΑΔΕ: Προσοχή σε παραπλανητικά μηνύματα SMS υποκλοπής στοιχείων σε βάρος πολιτών

Αυστηρότερα πρόστιμα για τους παρόχους POS, ταμειακών και υπερήμερες επιχειρήσεις

Δήλωναν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και δαπάνες ακόμη και 300.000 ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News