BofA: Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης – Τι δείχνει η εμπειρία του παρελθόντος
Από τα μονοπώλια των South Sea Co και Mississippi Co του 1710, έως το ράλι του Dow Jones στα Roaring 1920s, την Ιαπωνία των ’80s, το dot com των ’90s, την Κίνα των 2000s, τη Μεγάλη Φούσκα των Ομολόγων του 2014-2020, τα cryptos και τις μετοχές FAANG, κάθε φούσκα είναι διαφορετική. Όμως η εμπειρία του παρελθόντος δίνει κάποιες ενδείξεις για την πορεία των Magnificent 7, με την Bank of America να καταλήγει ότι αυτή η φούσκα έχει και άλλο δρόμο να διανύσει, πριν να σκάσει.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Bank of America, οι φούσκες συχνά πυροδοτούνται από την τεχνολογική καινοτομία, τις νέες γεωγραφικές πηγές ανάπτυξης και κυρίως τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης πυροδοτήθηκε από την απάντηση της Fed στην κατάρρευση της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας SVB και από την κυκλοφορία του ChatGPT, σημειώνουν οι αναλυτές. Το ίδιο είχε συμβεί όταν η συνθήκη Plaza Accord (για την υποτίμηση του δολαρίου) είχε πυροδοτήσει την φούσκα της Ιαπωνίας, η κατάρρευση του hedge fund LTCM είχε φέρει την τεχνολογική φούσκα, η 11η Σεπτεμβρίου την στεγαστική φούσκα της δεκαετίας του 2000 και τα 30 τρισ. δολάρια των μέτρων στήριξης της πανδημίας οδήγησαν στην φούσκα του crypto.
Πώς συγκρίνεται, όμως, η πορεία των μετοχών του Magnificent 7 (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta, Tesla και Nvidia), με τις φούσκες του παρελθόντος; Η άνοδός τους κατά 140% τους τελευταίους 12 μήνες πλησιάζει την άνοδο του 180% που είχε σημειώσει ο Dow Jones στα 1920s και το 150% των μετοχών Nifty 50 στα ’70s όπως και της Ιαπωνίας στα ’80s. Απέχει όμως ακόμα από το +190% της φούσκας του dot com και το +230% των μετοχών FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) από τα χαμηλά της πανδημίας.
Κοιτάζοντας τις αποτιμήσεις, η BofA σημειώνει ότι με PE 45, το Magnificent 7 δεν είναι φθηνό, αλλά οι πραγματικές φούσκες έχουν φτάσει και σε υψηλότερα επίπεδα. Το Nifty 50 κορύφωσε σε PE 54, ο ιαπωνικός δείκτης Nikke σε 67 και ο Nasdaq σε 65.
Αυτό που παρακολουθεί ο οίκος για να δει πότε θα σκάσει η φούσκα είναι τις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς σε 12 από τις 14 περιπτώσεις που εξέτασε, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονταν καθώς οι φούσκες γιγαντώνονταν, με το σκάσιμο τελικά να έρχεται με την αύξηση επιτοκίων/σύσφιγξη χρηματοοικονομικών συνθηκών. Η φούσκα του dot com έσκασε όταν τα πραγματικά επιτόκια άγγιξαν το 4%, η φούσκα των κινεζικών μετοχών έσκασε με επιτόκια 2%, η φούσκα της στεγαστικής πίστης με 3%, ενώ το bitcoin και οι FAANG έσκασαν όταν τα πραγματικά επιτόκια κινήθηκαν από το -1% στο +1,5% το 2021-2022.
Καθώς τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους είναι σήμερα πολύ υψηλότερα από ό,τι στο παρελθόν, η Bank of America προβλέπει ότι η μανία με την τεχνητή νοημοσύνη και τις Magnificent 7 θα σκάσει όταν τα πραγματικά επιτόκια 10ετίας, που σήμερα βρίσκονται στο 2%, θα φτάσουν στο 2,5-3%.
Διαβάστε επίσης:
Societe Generale: Ο τεχνολογικός κλάδος ξεπέρασε και τα υψηλά της φούσκας του dot com
Capital Economics: Νέα φούσκα dot com στις αγορές – Αλλά δεν θα σκάσει ακόμα
BofA για αγορές: Οι «ταύροι» χορεύουν με το Magnificent 7
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News