Business & Finance Παρασκευή 16/02/2024, 09:24
BUSINESS & FINANCE

Βιλερουά ντε Γκαλό: Επιμένει σε σταδιακή μείωση των επιτοκίων πριν είναι πολύ αργά

Βιλερουά ντε Γκαλό: Επιμένει σε σταδιακή μείωση των επιτοκίων πριν είναι πολύ αργά

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει να περιμένει υπερβολικά μεγάλο χρόνο για να μειώσει τα επιτόκια, καθώς μπορεί ακόμη να επιδείξει ευελιξία ως προς τον ρυθμό και το βαθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής μετά την πρώτη της κίνηση, δήλωσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Βιλερουά ντε Γκαλό. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας ανέφερε ότι έχει πλέον εδραιωθεί η άποψη ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει φέτος σε κάποιες μειώσεις επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ωστόσο τον κίνδυνο να κινηθεί υπερβολικά αργά. Σε συνέντευξή του στη βελγική L’Echo, σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει τρεις μορφές ευελιξίας: πότε, πόσο γρήγορα και μέχρι ποιο βαθμό θα μειώσει το κόστος δανεισμού. 

«Αυτό το περιθώριο ευελιξίας αποτελεί ακόμη ένα επιχείρημα στο να μην καθυστερήσει την πρώτη μείωση», τόνισε ο Βιλερουά. «Δεν είναι θέμα βιασύνης, αλλά σταδιακής προσέγγισης και ρεαλιστικά αυτό είναι προτιμώτερο από το να αποφασίσει υπερβολικά αργά και τότε να χρειαστεί να αναπροσαρμόσει τις κινήσεις της. 

Source: Bloomberg Economics

Οι δηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρχίζουν τις συζητήσεις σχετικά με το πότε μπορούν να ξεκινήσουν την αλλαγή πλεύσης στη νομισματική πολιτική με ασφάλεια. Το δ.σ. είναι διχασμένο ανάμεσα σε μία κίνηση τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, με την πλειονότητα των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής ωστόσο να τάσσονται υπέρ του Ιουνίου καθώς θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη διαμόρφωση των μισθών και των εταιρικών κερδών στην Ευρωζώνη. 

Ο Βιλερουά απέφυγε να δώσει κάποια ακριβή ημερομηνία, όμως έχει από καιρό δηλώσει ότι τα πάντα είναι ανοικτά στις μελλοντικές συνεδριάσεις. 

Πάντως, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε χθες επιφυλακτική ως προς τον χρόνο της έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων, λέγοντας ότι οι μισθοί έχουν γίνει πιο σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού. 

«Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να δω είναι μία απερίσκεπτη απόφαση βλέποντας ξανά τον πληθωρισμό να αυξάνεται αναγκάζοντάς μας να λάβουμε περισσότερα μέτρα», είπε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Αναφερόμενος στους μισθούς, ο Βιλερουά είπε ότι είναι χρήσιμο εργαλείο, όμως έρχεται με καθυστέρηση και οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να λάβουν υπόψη περισσότερους δείκτες. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, είπε, υπάρχει επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ονομαστικών ρυθμών. 

Για το λόγο αυτό, προσέθεσε, ότι από τη στιγμή που η ΕΚΤ είναι σίγουρη ότι θα αγγίξει το στόχο του 2% έως το 2025, θα πρέπει να επιλέξει να αλλάξει τη νομισματική πολιτική της ούτε ώστε να πλήξει την οικονομία όσο το δυνατόν λιγότερο. Ούτε και θεωρεί ότι το τελευταίο στάδιο της μάχης κατά του πληθωρισμού είναι πιο δύσκολο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Μαζί με τους μισθούς ανεβαίνει και ο πληθωρισμός

ΟΟΣΑ: Ναι σε μειώσεις επιτοκίων αλλά με προσοχή

Reuters: Η ΕΚΤ παλεύει με φανταστικές αυξήσεις μισθών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News