Business & Finance Τετάρτη 14/02/2024, 22:13
BUSINESS & FINANCE

Shell: Η παγκόσμια ζήτηση για LNG θα αυξηθεί κατά 40% έως το 2040

Shell: Η παγκόσμια ζήτηση για LNG θα αυξηθεί κατά 40% έως το 2040

Η παγκόσμια ζήτηση για LNG προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2040 καθώς ο κόσμος θα μεταβεί σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της Shell για τις προοπτικές του υγροποιημένου φυσικού αερίου. 

Η ζήτηση για LNG παγκοσμίως θα κορυφωθεί λίγο μετά το 2040, παρότι η ζήτηση θα συνεχίζεται καθώς η Κίνα και οι χώρες της αναπτυσσόμενης Ασίας θα στραφούν από τον πιο «βρώμικο» άνθρακα σε σχετικά πιο καθαρές μορφές καυσίμων. 

Το LNG έχει δει τη σημασία του να αυξάνεται σημαντικά μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς το Κρεμλίνο διέκοψε τις ροές του μέσω αγωγών στην Ευρώπη, αναγκάζοντας την περιοχή να αντικαταστήσει όλον αυτόν τον χαμένο όγκο. 

«Η παγκόσμια αγορά LNG θα συνεχίσει να αυξάνεται καθ΄όλη τη δεκαετία του 2040, κυρίως καθοδηγούμενη από την προσπάθεια απανθρακοποίησης της βιομηχανίας της Κίνας και της υψηλότερης ζήτησης σε άλλες χώρες της Ασίας», επισημαίνει η Shell. 

Το LNG είναι υγροποιημένο φυσικό αέριο που ψύχεται στους – 126 βαθμούς Κελσίου. Η Shell, ο μεγαλύτερος στον κόσμο traders LNG, θέλει να εδραιώσει το συγκεκριμένο καύσιμο ως μεταβατικό στο δρόμο προς την απανθρακοποίηση. Παρότι είναι πιο καθαρό σε σχέση με άλλες εναλλακτικές πηγές καυσίμων, εξακολουθεί να απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα όταν καίγεται. 

Το φυσικό αέριο έχει επίσης ως συνθεκτικό το μεθάνιο, το οποίο ευθύνεται περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όμως έχει πιο βραχυπρόθεσμη διάρκεια.

Σύμφωνα με τη Shell, η παγκόσμια ζήτηση για LNG αναμένεται να φθάσει τα 625 έως 685 εκατ. τόνους το 2040 από τους 404 εκατ. τόνους του 2023. Πρόκειται για χαμηλότερο μέγεθος απ΄αυτό που είχε προβλεφθεί πριν από ένα χρόνο, όταν είχε προβλέψει ότι η ζήτηση για LNG θα έφθανε τα 650 έως 700 εκατ. τόνους. Η Κίνα αναμένεται να κυριαρχήσει στη ζήτηση για LNG αυτή τη δεκαετία, ενώ την επόμενη δεκαετία θα πρωτοστατήσουν οι χώρες της Νότιας Ασίας και της ΝΑ Ασίας.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News