Business & Finance Πέμπτη 8/02/2024, 22:06
BUSINESS & FINANCE

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Στο ραντάρ των επενδυτών για πιθανά προβλήματα από ΗΠΑ

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Στο ραντάρ των επενδυτών για πιθανά προβλήματα από ΗΠΑ

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν στο μικροσκόπιο των επενδυτών, καθώς οι αναλυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τον κίνδυνο μετάστασης της κρίσης από την αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων που παρουσιάζει σωρεία προβλημάτων. 

Η Deutsche Bank έχει περιορισμένα περιθώρια για να απορροφήσει ενδεχόμενες ζημίες από τη συγκεκριμένη αγορά, χωρίς να πυροδοτήσει ανησυχίες για την ικανότητά της να πληρώσει τους επενδυτές, όπως ανέφεραν αναλυτές της KBW. H Deutsche Pfandbriefbank AG, η τράπεζα που ειδικεύεται στην χορήγηση δανείων στο real estate και η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών, συνέχισε την καθοδική της πορεία, καθώς αναλυτές της Barclays υποστηρίζουν ότι έχει κάνει μέχρι στιγμής περιορισμένες προβλέψεις για επισφάλειες. 

Και άλλες τράπεζες παρουσιάζουν πτώση εν μέσω ανησυχιών, μεταξύ των οποίων οι γαλλικές Societe Generale and Credit Agricole, καθώς και η ιταλική Intesa Sanpaolo.

Παρότι πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες δεν κινδυνεύουν επειδή είναι πιο διαφοροποιημένες, η Barclays σημειώνει ότι η Banco Santander και η Deutsche Bank έχουν «αξιοσημείωτα» χαρτοφυλάκια με δάνεια στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων. Η μετοχή της Santander έχει υποχωρήσει περίπου 5% αυτή την εβδομάδα, ενώ της Deutsche Bank περισσότερο από 8%. 

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας έχει σχετικά υψηλή έκθεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων, όμως έχει βάλει στην άκρη τα λιγότερα κεφάλαια σε σχέση με ανταγωνιστές της, επισημαίνουν αναλυτές της KBW. Αυτό σημαίνει ότι έχει περιορισμένα περιθώρια να απορροφήσει πιθανές ζημίες προτού επηρεαστούν οι επενδυτές.

«Γενικώς η αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων δεν αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ειδικά τις μεγαλύτερες. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε συγκεκριμένους πιστωτικούς ομίλους», ανέφερε ο Λουίς Μπουκέτα, επικεφαλής επενδύσεων της Creand Wealth Management. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News