Business & Finance Τετάρτη 7/02/2024, 20:58
BUSINESS & FINANCE

NYCB: Σε συζητήσεις για να «ξεφορτωθεί» ρίσκο και να βρει ρευστότητα

NYCB: Σε συζητήσεις για να «ξεφορτωθεί» ρίσκο και να βρει ρευστότητα

Σε επαφές με επενδυτές προς αναζήτηση κεφαλαίου βρίσκεται η New York Community Bancorp (NYCB) για την χρηματοδότηση ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς την αμερικανική περιφερειακή τράπεζα, σύμφωνα με πηγές. 

Η τράπεζα αναζητά κεφάλαιο για τη διοχέτευση ρευστότητας σε χαρτοφυλάκιο με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που τελούν υπό τη θυγατρική της Flagstar Bank. Μεταξύ των επιλογών είναι η απαλλαγή από ριψοκίνδυνα δάνεια μεταβιβάζοντας το ριψοκίνδυνο αυτό ενεργητικό σε έναν αγοραστή, σύμφωνα με άτομα που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. 

Η NYCB εξετάζει επίσης την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων στον κλάδο αυτοκινήτου και ναυτιλίας, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και οι λεπτομέρειες μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. 

Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω συζητήσεις είχαν αρχίσει προτού ακόμη η τράπεζα ανακοινώσει τις απρόσμενες ζημίες πριν από μία εβδομάδα οι οποίες συνδέονται με την επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας και ανακοινώσει μείωση του μερίσματος – εξέλιξη που οδήγησε τη μετοχή της στα τάρταρα. Επίσης, οι προβλέψεις της για επισφάλειες αυξήθηκαν στα 552 εκατ. δολάρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, υπερδεκαπλάσιες απ΄ό,τι είχαν προβλέψει αναλυτές. 

Η μετοχή της NYCB, που άγγιξε την Τρίτη χαμηλό 27 ετών, συνέχισε σήμερα την καθοδική της πορεία αφότου στελέχη της προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι η οικονομική της κατάσταση είναι ανθηρή. Από τα τέλη του 2023 οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί και η ρευστότητα παραμένει άφθονη, αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας. 

Ο νεοπροσληφθείς εκτελεστικός πρόεδρος της NYCB, Αλεσάντρο ΝτιΝέλο, δήλωσε ότι η τράπεζα θα κάνει ότι είναι αναγκαίο για να ενισχύσει το κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ενεργητικού, όπως δάνεια και θα μειώσει την έκθεσή της στην αγορά εμπορικών ακινήτων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. 

Η μετοχή της υποχώρησε σήμερα περαιτέρω 13%, αφότου η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική της αξιολόγηση στη βαθμίδα junk. Σε πτώση και οι μετοχές άλλων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, όπως η Valley National Bancorp που υποχώρησε κατά 8.7% και η BankUnited με πτώση 3.5%.

Ο διορισμός του ΝτιΝέλο στο αξίωμα του εκτελεστικού διευθυντή ενέτεινε την αβεβαιότητα στους κύκλους των επενδυτών, όπως είπε ο αναλυτής της Piper Sandler Μαρκ Φιτζγκίμπον. 

«Έχει προκαλέσει αβεβαιότητα, όμως η αγορά μισεί την αβεβαιότητα. Ο εκτελεστικός πρόεδρος έδωσε μία αισιόδοξη προοπτική για την τράπεζα, όμως αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα νούμερα».

Γενικά, αρκετές τράπεζες υπαναχώρησαν από το να πωλήσουν ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια σε ιδιώτες πιστωτές ή αντισταθμιστικά ταμεία καθώς πολλά από τα μακροπρόθεσμα δάνεια είδαν τα επιτόκιά τους να αυξάνονται μετά τις επιτοκιακές αυξήσεις της Fed. Αντ΄αυτού, προτίμησαν πωλήσεις βραχυπρόθεσμου χρέους, όπως δάνεια για την αγορά αυτοκινήτου. 

Η μετοχή της NYCB – μίας από τους μεγάλους νικητές της περυσινής κρίσης με τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες – βούλιαξε σε ιστορικό χαμηλό την προηγούμενη εβδομάδα και έκτοτε υποχωρεί περισσότερο από 60%, με τους επενδυτές να ανησυχούν από την έκθεση της τράπεζας στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων. Πέρυσι, η τράπεζα είχε αγοράσει τμήματα της Signature Bank που κατέρρεσε μέσω της Flagstar και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τους αυξανόμενους κινδύνους που σχετίζονται με την αγορά real estate για επαγγελματική χρήση καθώς το πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο λόγω του αυξημένου μεγέθους της. 

Οι τελευταίες εξαγορές αύξησαν το ενεργητικό της NYCB πέραν των 100 δισ.δολαρίων, επίπεδο που την έχει βάλει στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών και καθιστά αναγκαίες περισσότερες απαιτήσεις σε επίπεδο κεφαλαίου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News