Business & Finance Τρίτη 6/02/2024, 22:45
BUSINESS & FINANCE

Πιστωτικές κάρτες: «Βουτηγμένα» στα χρέη τα αμερικανικά νοικοκυριά

Πιστωτικές κάρτες: «Βουτηγμένα» στα χρέη τα αμερικανικά νοικοκυριά

Oι Αμερικανοί έχουν συσσωρεύσει ένα χρέος της τάξης των 1,13 τρισ.δολαρίων στις πιστωτικές τους κάρτες, σύμφωνα με νεά στοιχεία για το χρέος των νοικοκυριών από την περιφερειακή κεντρική τράπεζα της Νέας Υόρκης. 

To παθητικό των πιστωτικών καρτών αυξήθηκε κατά 50 δισ.δολάρια ή 5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023. Οι καθυστερήσεις πληρωμών πιστωτικών καρτών αυξήθηκε επίσης – ειδικά μεταξύ των νεότερων της γενιάς των Millennials ή των δανειοληπτών ηλικίας 30 έως 39 ετών, που βαραίνονται και από το υψηλό χρέος των φοιτητικών δανείων. 

«Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί αυξημένες χρηματοοικονομικές πιέσεις, ειδικά μεταξύ των νέων και των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος», αναφέρει ο Γουίλμπερ βαν ντερ Κλάουβ, οικονομικού συμβούλου της κεντρικής τράπεζας. 

Γιατί τόσο πολλοί Αμερικανοί είναι υπό πίεση

«Παρότι η γενική εικόνα της οικονομίας είναι καλή, οι δαπάνες των Αμερικανών καταναλωτών κρίνονται υπερβολικές», σύμφωνα με τα στοιχεία. 

Πολλοί καταναλωτές αισθάνονται να πιέζονται από τις υψηλότερες τιμές – ειδικά των τροφίμων, του φυσικού αερίου και της στέγης – ενώ πολλοί ιδιοκτήτες πιστωτικών καρτών μεταφέρουν το χρέος τους από μήνα σε μήνα ή καθυστερούν συνεχώς την πληρωμή των λογαριασμών τους, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Προστασίας του Καταναλωτή. 

Περίπου το ένα-δέκατο των χρηστών πιστωτικών καρτών βρίσκονται σε «μόνιμο χρέος», που σημαίνει ότι χρεώνονται περισσότερο σε τόκους και προμήθειες κάθε χρόνο από το χρέος τους αυτό καθεαυτό – μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο που είναι όλο και πιο δύσκολο να σπάσει, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης καταναλωτών.

Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών ήταν ήδη υψηλά, αλλά αυξήθηκαν μαζί με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες έχουν μεταβλητό επιτόκιο, υπάρχει άμεση σύνδεση με το σημείο αναφοράς της Fed. Καθώς το βασικό επιτόκιο της Fed αυξήθηκε και τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών ακολούθησαν με τη σειρά τους.

Το μέσο ετήσιο ποσοστό είναι πλέον πάνω από 20% – επίσης υψηλό όλων των εποχών.

Γιατί το χρέος πιστωτικών καρτών συνεχίζει να αυξάνεται

«Αν και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρέη πιστωτικών καρτών είναι ένας υπερβολικά υψηλός αριθμός, η αλήθεια είναι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται», δήλωσε ο Matt Schulz, επικεφαλής πιστωτικός αναλυτής στο LendingTree.

«Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να παλεύουν με τον παρατεταμένο πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια», πρόσθεσε, «αναγκάζοντάς τους να βασίζονται σε πιστωτικές κάρτες όλο και περισσότερο».

Παρά το μεγάλο κόστος, οι καταναλωτές συχνά στρέφονται σε πιστωτικές κάρτες, εν μέρει επειδή είναι πιο προσιτές από άλλους τύπους δανείων, είπε ο Schulz. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε βάρος άλλων μακροπρόθεσμων οικονομικών στόχων, πρόσθεσε.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News