Business & Finance Τετάρτη 31/01/2024, 21:03
BUSINESS & FINANCE

Fed: Άφησε σταθερά επιτόκια – Προετοιμάζει το έδαφος για μείωση των επιτοκίων

Fed: Άφησε σταθερά επιτόκια – Προετοιμάζει το έδαφος για μείωση των επιτοκίων

Αμετάβλητα, όπως άλλωστε αναμενόταν, διατήρησε η Φέντεραλ Ριζέρβ τα επιτόκια, για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, όμως προσανατολίζεται πλέον στο να κάνει το μεγάλο βήμα προς μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο ενός ανακοινωθέντος που μετριάζει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τους υπόλοιπους κινδύνους για την οικονομία.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι απέσυρε από το ανακοινωθέν της την παρατεταμένη αναφορά για πιθανές περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος δανεισμού. 

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν είχε κάνει νύξη ότι επίκειται μείωση των επιτοκίων σημειώνοντας ότι η επιτροπή για τη νομισματική πολιτική της δεν θεωρούσε ότι είναι κατάλληλο να μειώσει το επιτόκιο προτού υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το στόχο του 2%. 

«Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, όμως παραμένει υψηλός», επισημαίνεται στο ανακοινωθέν της Fed, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, επαναλαμβάνοντας ότι οι αξιωματούχοι της παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή για τυχόν πληθωριστικούς κινδύνους. 

Στο σημείο αυτό, υπογραμμίζει ότι δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια, σημειώνοντας ότι η επιτροπή δεν αναμένει ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το εύρος διακύμανσης του επιτοκίου της έως ότου υπάρξει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%. 

Η λεκτική της ενδεχομένως να μην είναι η αναμενόμενη για τους επενδυτές που περίμεναν οι μειώσεις επιτοκίων να ξεκινήσουν ήδη από τον Μάρτιο. Η Fed έλαβε υπόψη και τις ανησυχίες για την απασχόληση στο πλαίσιο της αποστολής της επίσης, ανοίγοντας ωστόσο την πόρτα για μείωση, εάν ο πληθωρισμός, όπως αναμενόταν, συνεχίσει να υποχωρεί τους επόμενους μήνες.

Οι κίνδυνοι για την επίτευξη τόσο του στόχου για την αγορά εργασίας όσο και για τον πληθωρισμό βρίσκονται σε καλύτερη ισορροπία, σημειώνει η Fed, τερματίζοντας ουσιαστικά μία περίοδο δύο ετών στη διάρκεια της οποίας η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έκλινε προς την κατεύθυνση περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, εάν αυτό κρινόταν αναγκαίο με τους κινδύνους να γέρνουν επίσης προς αύξηση των τιμών. 

«Για οιαδήποτε προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής, η επιτροπή θα παρακολουθεί προσεκτικά τα επικείμενα στοιχεία, τις προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», αναφέρεται στο ανακοινωθέν. 

Στη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου, η Fed είχε κάνει λόγο για τις συνθήκες βάσει των οποίων θα μπορούσε να εξετάσει την όποια σταθεροποίηση της νομισματικής πολιτικής της, λεκτική που δεν εμπεριείχε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. 

H Fed διατηρεί τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος διακύμανσης 5,25% – 5,50%, εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη της νομισματικής επιτροπής. 

Παρότι το σημερινό ανακοινωθέν δεν κάνει αναφορά για τον χρόνο έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων και τον ρυθμό των μειώσεων, σηματοδοτεί ξεκάθαρα ότι ο επιθετικός κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2022 όταν ο πληθωρισμός είχε φθάσει σε υψηλό 40 ετών έφθασε στο τέλος του και η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε σημείο καμπής.    

Η οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό, σύμφωνα με την Fed, με την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή και την ανεργία σε χαμηλό επίπεδο. 

Οι αξιωματούχοι της Fed δεν έδωσαν νέες προβλέψεις για την οικονομία και τον πληθωρισμό, αυτό θα γίνει στη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

 

   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News