Business & Finance Κυριακή 28/01/2024, 22:26
BUSINESS & FINANCE

Περιορισμένο αντίκτυπο στον πληθωρισμό από τις επιθέσεις των Χούθι βλέπει σύμβουλος του Biden

Περιορισμένο αντίκτυπο στον πληθωρισμό από τις επιθέσεις των Χούθι βλέπει σύμβουλος του Biden

Ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του προέδρου Joe Biden δήλωσε ότι ο αντίκτυπος των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα είναι περιορισμένος και υποσχέθηκε τη συνέχιση δράσεων για τον περιορισμό της ικανότητας της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας να διαταράσσει τις αγορές.

Οι πιέσεις του κόστους αφορούν περισσότερο τα logistics παρά τα ενεργειακά προϊόντα, δήλωσε ο Amos Hochstein στην εκπομπή Face the Nation του CBS την Κυριακή. «Το κόστος αυξάνεται», δήλωσε ο Hochstein. «Αλλά αν κοιτάξετε τι επηρεάζουν, οι πληθωριστικές επιπτώσεις είναι σχετικά υποτονικές». 

Δύο μήνες επιθέσεων με πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροπειρατείες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη εκτροπή του διεθνούς εμπορίου εδώ και δεκαετίες, ανεβάζοντας το παγκόσμιο κόστος της ναυτιλίας και αναγκάζοντας εκατοντάδες φορτηγά πλοία να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλότερες από ό,τι στις 7 Οκτωβρίου, όταν μια επίθεση μαχητών της Χαμάς κατά του Ισραήλ προκάλεσε πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να μετριάσουμε και να υποβαθμίσουμε τις επιπτώσεις από τις επιθέσεις των Χούθι», δήλωσε ο Hochstein.

Ένα δεξαμενόπλοιο που διαχειριζόταν για λογαριασμό του εμπορικού γίγαντα Trafigura Group και μετέφερε φορτίο ρωσικών καυσίμων επλήγη από πυραυλική επίθεση των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν την Παρασκευή, σηματοδοτώντας την πιο σημαντική επίθεση που έχει μέχρι στιγμής πετύχει η ομάδα των ανταρτών σε πετρελαιοφόρο πλοίο.

Η κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων στην περιοχή έχει μειωθεί μετά τις κοινές αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των Χούθι αυτό το μήνα, αλλά ορισμένοι εξαγωγείς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την πλωτή οδό. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να μεσολαβήσει για να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούθι

Οι επιθέσεις των Χούθι κοστίζουν στην Αίγυπτο πολλά δισ.

ΙΕΑ: «Καμπανάκι» για τις τιμές φυσικού αερίου λόγω του Μεσανατολικού – Τι καθησυχάζει τις αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News