ING: Μετά τη «χρονιά της μεγάλης επιστροφής», το τουριστικό «μπόνους» στο ΑΕΠ μειώνεται
Σαν τη «χρονιά της μεγάλης επιστροφής» περιγράφει η ING το 2023, καθώς ο τουρισμός στις χώρες της Ν. Ευρώπης ανέκτησε το χαμένο έδαφος της πανδημίας, με Πορτογαλία να ηγείται της ανάκαμψης αλλά και την Ελλάδα να εμφανίζει εντυπωσιακή αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 63% σε σχέση με το 2013. Τώρα που ο τουριστικός τομέας έχει ανακάμψει πλήρως, η θετική επίδραση στην ανάπτυξη και την απασχόληση του 2024 θα είναι κάπως μικρότερη, προειδοποιούν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.
Τα στοιχεία της Eurostat τα οποία επικαλείται η ING δείχνουν ότι ο τουριστικός κλάδος ανέκαμψε πλήρως από την πανδημία, καθώς από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα άγγιξε τα 1,46 δισεκατομμύρια, με τις διανυκτερεύσεις από ξένους επισκέπτες να αυξάνονται κατά 11%.
Η ανάκαμψη αυτή συνέβη παρά τις οικονομικές προκλήσεις της εποχής, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων. Επίσης, υπήρξε η απουσία των Ρώσων τουριστών και η σημαντική μείωση των Κινέζων, σε σχέση με το 2019.
Η ING διαπιστώνει ισχυρή ζήτηση από τους Αμερικανούς αλλά και αισθητή ενίσχυση των ενδο-ευρωπαϊκών τουριστικών ροών. Η σημαντική συσσωρευμένη ζήτηση από τα νοικοκυριά που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν κατά την πανδημία συνέβαλε ώστε το 2023 να γίνει η «χρονιά της μεγάλης επιστροφής», σύμφωνα με τον οίκο.
Βέβαια, η ανάκαμψη είναι ανομοιόμορφη, με την Πορτογαλία να υπεραποδίδει εμφανίζοντας αύξηση 9% στον αριθμό των διανυκτερεύσεων σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα και την Ιταλία να παραμένει κατά 1,6% χαμηλότερα από το 2019, κυρίως λόγω της μείωσης του εσωτερικού τουρισμού.
Γιατί όλοι θέλουν την Πορτογαλία
Αναλύοντας την χρονιά-ρεκόρ που είχε ο τουρισμός της Πορτογαλίας, η ING επισημαίνει ότι η χώρα σημειώνει μεγάλη άνοδο στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, καθώς πρόκειται για έναν συγκριτικά φθηνό προορισμό, έχει ευχάριστο κλίμα όλο τον χρόνο και ωφελείται γιατί ο χρόνος πτήσης για τους επισκέπτες από τη Β. και τη Ν. Αμερική είναι συντομότερος, με αποτέλεσμα να δέχεται πολλούς Αμερικανούς, Καναδούς και Βραζιλιάνους.
Το άλμα της Ελλάδας
Ο ελληνικός τουριστικός κλάδος εμφανίζει συνεχώς ανάπτυξη υψηλότερη της συνολικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία. Έτσι, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 63% σε σχέση με το 2013, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα αντίστοιχα νούμερα των άλλων χωρών της Ν. Ευρώπης. Όπως επισημαίνει η ING, η Ισπανία παρουσιάζει αύξηση των διανυκτερεύσεων κατά 24% στη δεκαετία, η Ιταλία 13% και η Γαλλία 11%.
Η ώθηση στην οικονομία
Η ανάκαμψη του τουρισμού έφερε μια ευπρόσδεκτη οικονομική ανακούφιση στις χώρες της Ν. Ευρώπης το 2023, με αποτέλεσμα οι οικονομίες τους να ξεπεράσουν τον μέσο όρο της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2023. Επιπλέον, η αναβίωση του τουρισμού συνέβαλε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στο σημείο μάλιστα που πολλά ξενοδοχεία δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό. Αυτές οι ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό επιδεινώθηκαν καθώς πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου βρήκαν δουλειά σε άλλους τομείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Τώρα που ο τουριστικός τομέας έχει ανακάμψει πλήρως, η θετική επίδραση στην ανάπτυξη και την απασχόληση το 2024 αναμένεται να είναι κάπως μειωμένη», τονίζουν οι αναλυτές της ING.
Επιπλέον, κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι ασυνήθιστα ξηρές και ζεστές καιρικές συνθήκες του τελευταίου έτους, ενδέχεται να οδηγήσουν κάποιους ταξιδιώτες σε άλλους προορισμούς.
Παρόλα αυτά, οι ενδείξεις προϊδεάζουν για ανάπτυξη του κλάδου και φέτος, καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται και οι μισθοί αυξάνονται, διασφαλίζοντας την εκ νέου αύξηση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης.
Επίσης, ο αριθμός των Κινέζων επισκεπτών στην Ευρώπη παραμένει πολύ μικρότερος από τα προ-πανδημίας επίπεδα, επομένως αυτή η κατηγορία ταξιδιωτών αναμένεται να στηρίξει τον τουρισμό φέτος.
Διαβάστε επίσης:
Τουρισμός: Στα 20,5 δισ. ευρώ μπαίνει ο πήχυς για τα έσοδα του 2023
ΤτΕ: Σχεδόν 32 εκατ. τουρίστες στο 11μηνο – Κατά 1,25 εκατ. περισσότεροι από το 2019
Πού είναι οι Κινέζοι; Ο παγκόσμιος τουρισμός έχασε 130 δισ. δολάρια
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News