Reuters: Η ΕΚΤ παλεύει με φανταστικές αυξήσεις μισθών
Η ΕΚΤ θέλει οι εργαζόμενοι να αμοίβονται λιγότερο. Χωρίς περιορισμούς στους μισθούς, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και συνεπώς και τα επιτόκια. Ωστόσο, τα κέρδη των εργαζομένων δεν συμβαδίζουν με τις αυξήσεις των μισθών, παρότι τα υψηλότερα έσοδα θα μπορούσαν να στηρίξουν την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, δυστυχώς, αυτό δεν έχει συμβεί. Και δεν λειτουργεί κατ΄αυτόν τον τρόπο για την Ευρωζώνη. Τα τελευταία δύο έτη, οι μισθοί δεν έχουν καταφέρει να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Το 2022 και το 2023, οι τιμές στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 7%, όμως οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις κατά 4,3%.
Παρ΄όλα αυτά, η ΕΚΤ επιμένει ότι χρειάζεται μία σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών προτού το βασικό επιτόκιο καταθέσεων υποχωρήσει από το ιστορικό υψηλό του 4%. Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ το Δεκέμβριο έδειξαν ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής εξέφρασαν ανησυχίες ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών παραμένει ισχυρός με περιορισμένες ενδείξεις σταθεροποίησης. Η Λαγκάρντ πιθανόν να επαναλάβει τον φόβο της ΕΚΤ για αύξηση των μισθών κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις.
Πράγματι, κάποια στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το κόστος ανά μονάδα εργασίας – μέτρο που συνδυάζει τους μισθούς με την παραγωγικότητα των εργαζομένων – αυξήθηκε με ετήσιο ποσοστό 6,6% στο τρίτο τρίμηνο του 2023, που είναι ρυθμός ρεκόρ με εξαίρεση στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως, τα στοιχεία αυτά είναι πλέον παρωχημένα και εν μέρει η αύξηση του κόστους έχει να κάνει με τη μείωση της παραγωγικό΄τητας που θα πρέπει να αντιστραφεί τους επόμενους μήνες. Το προσωπικό της ΕΚΤ προβλέπει ότι το κόστος ανά μονάδα εργασίας θα επιβραδυνθεί στο 4,1% το 2024.
Οι μισθοί αυξάνονται ακόμη λιγότερο, κατά 3,8% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο του 2023 από 4,8% το Δεκέμβριο του 2022. Πρόκειται για ποσοστό κοντά στο 3% που η ΕΚΤ θεωρεί ότι συνάδει με το στόχο 2% του πληθωρισμού.
Εταιρείες, όπως η σουηδική IKEA, ο γαλλικός γίγαντας πετρελαίου TotalEnergies και η γαλλική θυγατρική της αμερικανικής Uber Technologies έχουν αυξήσει τους μισθούς για τους εργαζομένους τους. Και οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας είναι μεταξύ αυτών που έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό.
Όμως, αντί να πυροδοτήσουν πληθωρισμό, οι αυξήσεις θα μπορούσαν να δώσουν στην Ευρωζώνη την πολυαναμενόμενη ώθηση. Η ΕΚΤ αναμένει ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί 1,4% το 2024, χαμηλότερα από το 1,7% που ήταν κατά μέσο όρο την περίοδο 2015 – 2019. Και με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης μόλις στο 0,8% φέτος, η ανησυχία της ΕΚΤ θα έπρεπε να είναι βασικά οι άδειες τσέπες των καταναλωτών.
moneyreview.gr από το breakingviews του Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News