Business & Finance Παρασκευή 19/01/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Ο ιδρυτής της εταιρείας κρυπτονομισμάτων USI Tech κατηγορείται για απάτη

Ο ιδρυτής της εταιρείας κρυπτονομισμάτων USI Tech κατηγορείται για απάτη

Ο Γερμανός ιδρυτής της USI Tech, μιας εταιρείας κρυπτονομισμάτων και πλατφόρμας διαπραγμάτευσης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, κατηγορήθηκε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη για εξαπάτηση επενδυτών με περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια σε ένα παράνομο σύστημα πολυεπίπεδου μάρκετινγκ.

Ο Horst Jicha, 64 ετών, αντιμετωπίζει απάτη με κινητές αξίες, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ηλεκτρονική απάτη και άλλες κατηγορίες, ανακοίνωσαν οι αρχές την Παρασκευή. Αφού υποσχέθηκε στους επενδυτές αποδόσεις έως και 140%, έκλεισε την ηλεκτρονική πλατφόρμα USI και μετέφερε μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της σε Bitcoin και Ether σε λογαριασμούς που ήλεγχε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Συνελήφθη στις 23 Δεκεμβρίου ενώ προσπαθούσε να κάνει διακοπές στο Μαϊάμι, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Ο Jicha, ο οποίος ζούσε στη Βραζιλία και την Ισπανία, ισχυρίστηκε το 2017 ότι η USI ήταν η πρώτη παγκοσμίως αυτοματοποιημένη πλατφόρμα διαπραγμάτευσης Bitcoin και ότι έκανε τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα πιο προσιτές στους μικροεπενδυτές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συγκέντρωσε χρήματα από Αμερικανούς επενδυτές με επιθετικές διαφημίσεις σε μέρη όπως η Νέα Υόρκη και το Λας Βέγκας. Αφού οι αρχές άρχισαν να ερευνούν, ο Jicha έκλεισε την πλατφόρμα τον Μάρτιο του 2018, μπλοκάροντας τις αναλήψεις περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα που ανήκαν σε επενδυτές και τα οποία εξακολουθούν να αγνοούνται, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

«Η πλατφόρμα ήταν απλώς μια βιτρίνα και όταν προέκυψαν ερωτήματα, ο Jicha έκλεψε εκατομμύρια από τα χρήματα των επενδυτών του και διέφυγε από τη χώρα», δήλωσε την Παρασκευή ο James Smith, επικεφαλής του γραφείου του FBI στη Νέα Υόρκη.

«Παρόλο που ο κατηγορούμενος δεν επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για μισή δεκαετία, το γραφείο μου και το FBI εργάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι όταν το έκανε, θα οδηγούνταν στη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μπρούκλιν Breon Peace, το γραφείο του οποίου ασκεί την ποινική δίωξη για την υπόθεση.

Ο Jicha επρόκειτο να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή των ΗΠΑ την Παρασκευή. Οι πιο σοβαρές κατηγορίες επισύρουν ποινή φυλάκισης έως και 20 έτη.

Ένας δικηγόρος του Jicha δεν απάντησε αμέσως σε κλήση για σχόλια.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Το πρώτο ενοίκιο που πληρώνεται σε bitcoin – Ορόσημο για τα cryptos

Στο κυνήγι του μαύρου χρήματος: Πρόστιμα 5,8 δισ. σε crypto και fintech το 2023

Απάτες, σκάνδαλα, χρεοκοπίες: Ο δρόμος του bitcoin προς τα 100.000 δολάρια;

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News