BUSINESS & FINANCE

BofA: Bullish για την Ευρώπη οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ύψους 669 δισ. δολαρίων

BofA: Bullish για την Ευρώπη οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ύψους 669 δισ. δολαρίων

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών  έφτασε η αισιοδοξία των fund managers για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στη μηνιαία δημοσκόπηση της Bank of America, στην οποία συμμετείχαν 256 επαγγελματίες των αγορών με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 669 δισ. δολαρίων, το 72% των ερωτηθέντων εκτίμησε ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα κινηθούν υψηλότερα τους επόμενους 12 μήνες. Η άποψη αυτή εκφράζεται καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδύνει, αλλά χωρίς να σημειωθεί ύφεση.

Ειδικότερα, καθαρό ποσοστό μόλις 2% των συμμετεχόντων προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα πέσει σε ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει η έρευνα από τον Ιούνιο του 2022 και πολύ χαμηλότερα από το 47% του περασμένου Μαΐου.

BofA: Bullish για την Ευρώπη οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ύψους 669 δισ. δολαρίων-1

Ωστόσο, το ποσοστό των fund managers που βλέπει ύφεση στην Ευρώπη παραμένει υψηλό, στο 53%, έστω και εάν μειώθηκε από το 71% του περασμένου  μήνα. Το 83% εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ευρώπη θα επιβραδυνθεί, ενώ το 61% περιμένει ασθενέστερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ, λόγω της σφικτής νομισματικής πολιτικής.

Σχεδόν 3 στους 10 ερωτηθέντες –οι περισσότεροι από το 2008- εκτιμούν ότι η παγκόσμια νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά περιοριστική. Οι 4 στους 10, δηλαδή οι περισσότεροι από το 2009, εκφράζουν την ίδια άποψη για την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, το 26% των επαγγελματιών των αγορών εκτιμά ότι είναι υπερβολικά υποστηρικτική σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά μόνο το 3% εκφράζει την ίδια άποψη για την Ευρώπη.

Βέβαιη η μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων

Το 86% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρώπη θα μειωθεί τον επόμενο χρόνο, με το 71% να περιμένει χαμηλότερο πληθωρισμό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόκειται για ποσοστά κοντά στα υψηλότερα που έχει καταγράψει ποτέ η έρευνα.

BofA: Bullish για την Ευρώπη οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ύψους 669 δισ. δολαρίων-2

Μόνο οι 2 στους 10 θεωρούν ότι ο πληθωρισμός αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο απρόβλεπτο κίνδυνο (tail-risk) για τις αγορές, με τους περισσότερους να εκφράζουν ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις (25%) και την πιθανότητα μιας απότομης προσγείωσης της οικονομίας (24%).

BofA: Bullish για την Ευρώπη οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ύψους 669 δισ. δολαρίων-3

Σχεδόν 9 στους 20 ερωτηθέντες –οι περισσότεροι από ποτέ- εκτιμούν ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα μειωθούν τους επόμενους 12 μήνες, με το 36% να περιμένει μείωση και στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων.

Οι προβλέψεις για τις αγορές

Στο πλαίσιο αυτό, 7 στους 10 περιμένουν άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τους επόμενους 12 μήνες, όμως έπειτα από το απότομο ράλι που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, το 56% εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν περιθώρια πτώσης.  

BofA: Bullish για την Ευρώπη οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων ύψους 669 δισ. δολαρίων-4

Άλλωστε, ποσοστό 75% προειδοποιεί ότι η επιβράδυνση  της ανάπτυξης και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα μειώσουν τα κέρδη ανά μετοχή των ευρωπαϊκών  εισηγμένων.

Στο διεθνές κομμάτι της δημοσκόπησης, οι διαχειριστές κεφαλαίων φαίνεται να έχουν αυξήσει τις θέσεις των χαρτοφυλακίων τους στα μετρητά, από το 4,5% στο 4,8%, καθώς η αισιοδοξία για τα ομόλογα περιορίζεται. Πάντως, η BofA τονίζει ότι οι τοποθετήσεις των fund managers δεν δίνουν ένα contrarian θετικό σήμα, αλλά αντίθετα, απαιτούνται νέοι καταλύτες (όπως π.χ. από την παγκόσμια ανάπτυξη), για την ανοδική κίνηση των αγορών.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Πάρτι σαν το 1995 – Τι μας λέει η ιστορία για τις αγορές το 2024

Capital Economics: Τι σημαίνει το κακό «ποδαρικό» που έκαναν οι αγορές για το 2024

Deutsche Bank: Το ΧΑ στην κορυφή των αποδόσεων μιας επεισοδιακής χρονιάς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News