Business & Finance Δευτέρα 8/01/2024, 20:40
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια στις μεγάλες τράπεζες

ΗΠΑ: Αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια στις μεγάλες τράπεζες

Συσσώρευση επισφαλών δανείων απειλεί την αυξανόμενη αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές των μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου του 2023 εντός της εβδομάδας. 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν συνολικά κατά 24,4 δισ.δολάρια στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ – JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo και Citigroup, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. Πρόκειται για ποσό κατά πολύ υψηλότερο από τα 6 δισ.δολάρια στα τέλη του 2022. Η ανάλυση εκτιμά ότι τα κέρδη των τραπεζών συρρικνώθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, υπό το βάρος των απλήρωτων δανείων και του αντίκτυπου των υψηλότερων επιτοκίων. 

Επιπλέον, το Δεκέμβριο, μία σειρά μεγάλων τραπεζών ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να επιβαρυνθούν με κάποια ποσά έως το τέλος του έτους προκειμένου καλύψουν το κόστος του ταμείου ασφάλισης καταθέσεων από την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature. 

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται και οι προσπάθειες μείωσης του κόστους. Η Citigroup, η οποία βρίσκεται στο μέσον της μεγαλύτερης αναδιοργάνωσης εδώ και χρόνια, είναι πιθανόν να επιβαρυνθεί με έκτακτες δαπάνες. Συνολικά, τα κέρδη στις έξι μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και Morgan Stanley, εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά μέσο όρο 13% το τελευταίο τρίμηνο του 2023 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. 

Ωστόσο, παρά την αναμενόμενη μείωση των κερδών, οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές τραπεζών, οι οποίες έχουν αυξηθεί 20% από τα τέλη Οκτωβρίου σύμφωνα με το δείκτη τραπεζών KBW. Στο ράλι αυτό έχουν συμβάλει οι προσδοκίες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει πιθανόν ολοκληρώσει το σημερινό κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Τα υψηλότερα επιτόκια έπληξα τις τράπεζες το 2023, καθώς αύξησαν το κόστος καταθέσεων και μείωσαν την αξία των ομολογιακών τους χαρτοφυλακίων.

Το σημερινό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των αμερικανικών τραπεζών παραμένει χαμηλότερα από το απόγειο των 30 δισ.δολαρίων της πανδημίας. Οι μεγάλες τράπεζες εκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησης των κόκκινων δανείων να επιβραδυνθεί σύντομα. Ήδη, αρκετές τράπεζες μείωσαν τα χρήματα που έχουν βάλει στην άκρη για να καλύψουν μελλοντικές επισφάλειες στο τρίτο τρίμηνο. Εάν όμως τα χρήματα που βάζουν στην άκρη για το σκοπό αυτό οι τράπεζες αυξηθούν ξανά, τότε αυτό θα τρομάξει τους επενδυτές. «Οι πιστώσεις εξακολουθούν να είναι το βασικό χαρτί. Θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε επιδείνωση. Η αγορά εμπορικών ακινήτων είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που έχει ωθήσει σε αύξηση τα προβληματικά χρέη», αναφέρει ο Σκοτ Σίφερς, αναλυτής της Piper Sandler. 

Οι BofA, Citi, JPMorgan και Wells θα είναι οι πρώτες που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα στις 12 Ιανουαρίου. Οι Goldman Sachs και Morgan Stanley θα ανακοινώσουν αποτελέσματα στις 16 Ιανουαρίου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News