ΔΝΤ καλεί Γερμανία: Μην φοβηθείτε την αύξηση των δαπανών
Να μην φοβηθεί την περαιτέρω αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, σε περίπτωση επιβράδυνσης της οικονομικής ανάκαμψης, καλεί τη Γερμανία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εν μέσω της διεθνούς προσπάθειας υπέρβασης της υγειονομικής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο ζητά από το Βερολίνο να εξετάσει το ενδεχόμενο πρόσθετης βοήθειας σ’ όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και επιβίωσης, αλλά και να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας.
«Όταν βρίσκεσαι σε μια κρίση τέτοιου μεγέθους και όταν υπάρχει τόση αβεβαιότητα γύρω από την πανδημία κι από την ανάκαμψη, είναι πάντα καλύτερο να βρίσκεσαι στην πλευρά των επιφυλακτικών» δηλώνει, χαρακτηριστικά ο Σεκάχ Άιαρ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Γερμανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Χρηματοπιστωτικών Αγορών της Ευρώπης, έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθάει τις γερμανικές εταιρείες, προκειμένου να «κάνουν ένα ισχυρό ξεκίνημα» στη μετα-Covid εποχή.
Κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2020, και παρά τα περιοριστικά μέτρα, η γερμανική οικονομία κατάφερε να αποφύγει την ύφεση, χάρη στην ισχυρή επίδοση της μεταποίησης. Αποτέλεσμα ήταν το 2020 να κλείσει με συνολική συρρίκνωση της τάξης του 5%.
Ωστόσο, οι προοπτικές για το α’ τρίμηνο του 2021 δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, με τους αναλυτές να αναμένουν νέα μείωση του γερμανικού ΑΕΠ.
Το ΔΝΤ, ενδεικτικά, θεωρεί ότι η γερμανική οικονομία θα μείνει στάσιμη το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Συνολικά για το 2021 αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%.
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο έχει επανειλημμένως ζητήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις να μην κατεβάσουν ρυθμούς, όσον αφορά τη δημοσιονομική στήριξη, προκειμένου να μην απειληθεί η βιωσιμότητα της τρέχουσας ανάκαμψης.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News