Business & Finance Τετάρτη 3/01/2024, 21:28
BUSINESS & FINANCE

Πρακτικά Fed: Πιθανές οι επιτοκιακές μειώσεις, αλλά ο δρόμος άκρως αβέβαιος

Πρακτικά Fed: Πιθανές οι επιτοκιακές μειώσεις, αλλά ο δρόμος άκρως αβέβαιος

Οι αξιωματούχοι της Fed συμπέραναν το Δεκέμβριο ότι οι επιτοκιακές μειώσεις είναι πιθανές το 2024, παρότι δεν έριξαν φως στο πότε θα μπορούσε να γίνει αυτή η κίνηση, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 12ης/13ης Δεκεμβρίου. 

Στη συνεδρίαση αυτή, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 5,25% – 5,5% με τους αξιωματούχους της να υποδηλώνουν ότι θα γίνουν τρεις επιτοκιακές μειώσεις των 25 μονάδων βάσης έως τα τέλη του 2024. 

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ύψιστος βαθμός αβεβαιότητας ως προς το πότε ή εάν θα συμβεί αυτό. 

«Στις συζητήσεις για τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα επιτόκια βρίσκονται ήδη στην κορύφωση τους στο σημερινό κύκλο ή πολύ κοντά στην κορύφωσή τους, παρότι υπογράμμισαν ότι η νομισματική πολιτική θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας», αναφέρουν τα πρακτικά. 

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής υπογράμμισαν επίσης την πρόοδο ως προς την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ανέφεραν ότι οι παράγοντες της αλυσίδας προσφοράς που συνέβαλαν τα μέγιστα στην αύξηση του πληθωρισμού ο οποίος κορυφώθηκε στα μέσα του 2022, έχουν μετριαστεί. Επιπλέον, επικαλέστηκαν την πρόοδο στην αγορά εργασίας όπου πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, παρότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. 

Ωστόσο, παρά τις προσδοκίες για επιτοκιακές μειώσεις, τα πρακτικά καταδεικνύουν τον «ασυνήθιστα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας» ως προς την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Αρκετά μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed ανέφεραν ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να διατηρηθούν τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο εάν ο πληθωρισμός δεν συνεργαστεί και κάποιοι άλλοι επεσήμαναν την πιθανότητα επιπλέον επιτοκιακών αυξήσεων ανάλογα με τις συνθήκες. 

«Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν τη σημασία διατήρησης μίας προσεκτικής και εξαρτημένης από τα στοιχεία προσέγγισης για τη λήψη των αποφάσεων και επανεπιβεβαίωσαν ότι θα ήταν κατάλληλο για την πολιτική να παραμείνει σε περιοριστική στάση για αρκετό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός πλησιάσει το στόχο», αναφέρεται στα πρακτικά. 

Σήμερα το πρωί, ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την πολιτική της Fed, λέγοντας ότι θα επιτευχθεί μία ομαλή προσγείωση. 

Επίσης, τα πρακτικά δείχνουν ότι παρά τη σαφή πρόοδο στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η πρόοδος αυτή δεν είναι ισομερής σε όλους τους τομείς, με την ενέργεια και τα βασικά αγαθά να παρουσιάζουν μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές, σε αντίθεση με τον κλάδο βασικών υπηρεσιών. 

Οι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν επίσης και στην προσπάθεια της Fed να μειώσει το ομολογιακό της χαρτοφυλάκιο στον ισολογισμό της. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τον ισολογισμό της κατά 1,2 τρισ. σταματώντας τις επανεπενδύσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Νευρικότητα εν αναμονή των πρακτικών της Fed και των μάκρο

Πέντε λόγοι αισιοδοξίας για την αμερικανική οικονομία το 2024

CNBC: Οι επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη στην Fed το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News