Business & Finance Τετάρτη 3/01/2024, 20:45
BUSINESS & FINANCE

«Magnificent Seven»: Έκαναν «φτερά» 370 δισ.δολάρια σε τέσσερις συνεδριάσεις

«Magnificent Seven»: Έκαναν «φτερά» 370 δισ.δολάρια σε τέσσερις συνεδριάσεις

Oι κορυφαίες τεχνολογικές μετοχές που απογείωσαν την αγορά πέρυσι είναι αυτές που ευθύνονται τα μέγιστα για το αρνητικό ξεκίνημα του 2024. 

Οι λεγόμενες Magnificent Seven, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Apple, Amazon.com, Alphabet, Microsoft, Meta Platforms, Tesla και Nvidia, έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, που αποτελεί το πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί σε διάρκεια μηνός, σύμφωνα με το δείκτη των 7 Κορυφαίων Τεχνολογικών. Η μετοχή της Apple με πτώση 5% το διάστημα αυτό, καθοδήγησε τις απώλειες εξανεμίζοντας περί τα 370 δισ.δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. Ο δείκτης Nasdaq 100 υποχώρησε επίσης τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. 

«Δεν γνωρίζουμε εάν το περυσινό ράλι έχει φθάσει στο τέλος του, όμως είναι εντελώς φυσιολογικό να περιμένουμε διόρθωση της αγοράς μετά από ένα ράλι σαν αυτό που είδαμε», αναφέρει ο Στηβ Σόσνικ, στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers Group. 

Πρόκειται για μία ένδειξη ότι οι επενδυτές αμφιβάλουν για τη δυναμική του ράλι. Παρότι η ομάδα αυτή των μετοχών έχει ενισχυθεί περισσότερο από 100% πέρυσι, χάρη στην φρενήτιδα της τεχνητής νοημοσύνης, οι επενδυτές περιμένουν μία ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, που θα σημάνει λιγότερες επιτοκιακές μειώσεις. 

Η μετοχή της Apple δέχθηκε πιέσεις από τη στιγμή που η Barclays υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την εταιρεία στη βαθμίδα underweight, επικαλούμενη την εξασθενημένη ζήτηση για iPhones. 

Την ίδια στιγμή, η Tesla υποχώρησε περισσότερο από 8% τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, που αποτελεί το πιο παρατεταμένο διάστημα απωλειών από το Νοέμβριο. Επίσης, έχασε τη θέση της ως η αυτοκινητοβιομηχανία με τις περισσότερες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την κινεζική BYD στο τέταρτο τρίμηνο του 2023. 

Τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας έχουν πολλή δουλειά να κάνουν το 2024. Που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται μόνο να συνεχίσουν να παρουσιάζουν σταθερή τεχνολογία αλλά και κερδοφόρα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε ισχύ από σήμερα η απαγόρευση των εισαγωγών του Apple Watch

Τεχνολογικές εταιρείες: Η Ευρώπη προσπαθεί να προφτάσει τις ΗΠΑ – Γιατί δεν τα καταφέρνει

Το έτος της Nvidia, των big tech και των υψηλών αποτιμήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News