Business & Finance Παρασκευή 29/12/2023, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Μετοχές αεροπορικών: Τα πρώτα ετήσια κέρδη από πριν την πανδημία

Μετοχές αεροπορικών: Τα πρώτα ετήσια κέρδη από πριν την πανδημία

Οι μετοχές των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών ξεπέρασαν την επιβράδυνση των εγχώριων ταξιδιών και τη γεωπολιτική αναταραχή για να σημειώσουν το πρώτο ετήσιο κέρδος τους από το 2019, παρουσιάζοντας ανάκαμψη από τότε που η πανδημία καθήλωσε τα αεροσκάφη και έπληξε τον κλάδο.

Η στροφή προς τις θετικές επιδόσεις αντανακλά την επίμονη ζήτηση των καταναλωτών για εμπειρίες παρά τις διαφαινόμενες απειλές ότι τα αυξημένα επιτόκια θα συγκρατούσαν τις δαπάνες και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή θα επιδείνωσαν την αστάθεια του πετρελαίου. Τα ρεκόρ ταξιδιών συνέβαλαν στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών για τον κλάδο, καθώς η Delta, η JetBlue Airways και η Southwest Airlines παρουσιάζουν τις πιο ισχυρές κρατήσεις στο τέλος του έτους.

Ο δείκτης S&P Supercomposite Airlines Industry σημείωσε άνοδο 7,1% φέτος, στην καλύτερη ετήσια επίδοσή του από την άνοδο κατά 12% πριν από τέσσερα χρόνια. Η SkyWest ηγείται της κατηγορίας των εννέα μελών με άνοδο 217%, ενώ ακολουθούν η Delta Air Lines και η Allegiant Travel με άνοδο 20%. 

Οι προκλήσεις ωστόσο παραμένουν. Ο δείκτης των αεροπορικών εταιρειών απέχει ακόμα πολύ από το υψηλό 52 εβδομάδων που σημείωσε τον Ιούλιο και το φετινό άλμα δεν είναι αρκετό για να αναπληρώσει περίπου το 56% που έχασε τα προηγούμενα τρία χρόνια. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος όσοι κάνουν ταξίδια αναψυχής να μειώσουν τις διακοπές τους το νέο έτος, καθώς οι εργοδότες αυξάνουν τις πιέσεις προς τους εργαζομένους για επιστροφή στο γραφείο και καθώς οι καταναλωτές πατούν φρένο αφού στηρίχτηκαν πολύ στις πιστωτικές τους κάρτες για να χρηματοδοτήσουν τα πάντα, από αποδράσεις «εκδίκησης» έως ακριβά γεύματα εστιατορίου.

Παρ΄όλα αυτά, το τέλος του κύκλου σύσφιξης της Φέντεραλ Ριζέρβ θα συμβάλει στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στην υποστήριξη των ταξιδιών αναψυχής και εταιρικών ταξιδιών. Η Delta θα είναι ο πρώτος μεγάλος αερομεταφορέας των ΗΠΑ που θα δώσει μία πρώτη εικόνα για τις επιδόσεις του τέταρτου τριμήνου και τις προσδοκίες για το 2024, όταν ανακοινώσει τα αποτελέσματα στις 12 Ιανουαρίου.

«Ενώ η οικονομική επιβράδυνση αναμένεται να συνεχιστεί σε μια ήπια ύφεση το 2024, κανένας δεν περιμένει τον τύπο της ύφεσης που έχουμε συνηθίσει», έγραψαν οι αναλυτές του Raymond James με επικεφαλής τον Savanthi Syth. «Είναι σημαντικό ότι μπορεί να μην συνοδεύεται από τις τυπικές περικοπές στην απασχόληση λόγω της σφιχτής αγοράς εργασίας, που ενδεχομένως υποστηρίζει τη ζήτηση για ταξίδια».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News