Business & Finance Τρίτη 26/12/2023, 23:00
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Ανοδικά οι τιμές των κατοικιών για ένατο συνεχόμενο μήνα

ΗΠΑ: Ανοδικά οι τιμές των κατοικιών για ένατο συνεχόμενο μήνα

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για ένατο συνεχόμενο μήνα, φθάνοντας σε νέο ρεκόρ, καθώς οι αγοραστές μάχονται για μια επίμονα μειωμένη προσφορά.

Ο εθνικός δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της S&P CoreLogic Case-Shiller. Το εποχικά προσαρμοσμένο μέτρο των τιμών σε 20 από τις μεγαλύτερες πόλεις αυξήθηκε επίσης κατά 0,6%.

«Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ επιταχύνθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό του έτους τον Οκτώβριο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Brian Luke, επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων, πραγματικών και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της S&P Dow Jones Indices. «Βιώνουμε μια ευρεία ανατίμηση των τιμών των κατοικιών σε όλη τη χώρα, με σταθερή ανοδική πορεία να παρατηρείται σε 19 από τις 20 πόλεις».

Ο δείκτης μετρά μια περίοδο κατά την οποία τα επιτόκια των 30ετών στεγαστικών δανείων σκαρφάλωναν προς το 8%, αποκλείοντας όλο και περισσότερους επίδοξους αγοραστές κατοικιών. Πολλοί είναι σήμερα οι ιδιοκτήτες που αναβάλλουν τις μετακινήσεις τους, ενώ προσκολλώνται στα φθηνά δάνεια που πήραν όταν το κόστος δανεισμού βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η απροθυμία τους να πουλήσουν έχει αφήσει την αγορά σε αναζήτηση πωλήσεων, διατηρώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα για τους ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να κλείσουν μια συμφωνία για μία από τις λίγες διαθέσιμες επιλογές. 

Σε ετήσια βάση, η αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε, ανεβαίνοντας κατά 4,8% τον Οκτώβριο, έναντι ετήσιας αύξησης 4% τον Σεπτέμβριο. Το Ντιτρόιτ είχε τη μεγαλύτερη αύξηση, με 8,1%, ακολουθούμενο από το Σαν Ντιέγκο με 7,2% και τη Νέα Υόρκη με 7,1%. Το Πόρτλαντ του Όρεγκον ήταν η μόνη από τις 20 πόλεις όπου οι τιμές μειώθηκαν σε ετήσια βάση.

Οι πιέσεις ενδέχεται να χαλαρώσουν λίγο τους επόμενους μήνες. Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν πλέον πέσει κάτω από το 7% και πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα διολισθήσουν περαιτέρω, καθώς η Federal Reserve χαλαρώνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Τα χαμηλότερα επιτόκια θα έδιναν στους κυνηγούς κατοικιών μια ώθηση στην αγοραστική δύναμη και μπορεί να ενθαρρύνουν περισσότερους ιδιοκτήτες να πουλήσουν τα ακίνητά τους, οδηγώντας ενδεχομένως σε άμβλυνση των τιμών.

Ένας δείκτης της Redfin Corp. έδειξε ότι η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο, η μικρότερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούνιο, και ήταν αυξημένες κατά 6,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η μεσιτική εταιρεία. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

DBRS: Χλωμές προοπτικές για τις οικονομίες το 2024 – Ανάπτυξη 1,3% στην Ελλάδα

Macquarie: Περισσότερες οι προκλήσεις το 2024 – Οι προβλέψεις της για τις αγορές

Ανεβαίνει η «Wall Street του Νότου» – Η πόλη που θεωρείται «το μέλλον της Αμερικής»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News