Business & Finance Σάββατο 23/12/2023, 13:22
BUSINESS & FINANCE

Ερντογάν: Διόρισε καθηγήτρια των cryptos στο δ.σ. της κεντρικής τράπεζας

Ερντογάν: Διόρισε καθηγήτρια των cryptos στο δ.σ. της κεντρικής τράπεζας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε την Φατμά Οζκούλ, μια καθηγήτρια που διδάσκει σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain, στην αρμόδια για τη νομισματική πολιτική επιτροπή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Η Οκζούλ, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, είναι το νεότερο μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε νωρίς το Σάββατο. Οι κύριοι ερευνητικοί τομείς της καθηγήτριας είναι η λογιστική, τα χρηματοοικονομικά και ο έλεγχος και έχει παρακολουθήσει μαθήματα σε θέματα όπως η τεχνολογία blockchain και τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με το προφίλ της που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Ο Ερντογάν διόρισε μια νέα ομάδα διαχείρισης της οικονομίας μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαίου και τοποθετώντας την πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs Group Hafize Gaye Erkan στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια πολιτικής κατά 3.400 μονάδες βάσης στο 42,5%. Η νομισματική σύσφιξη επιταχύνθηκε αφότου ο Ερντογάν αντικατέστησε τρία μέλη της νομισματικής επιτροπής τον Ιούλιο.

Ο διορισμός της Οκζούλ είναι απίθανο να αλλάξει την πορεία της τρέχουσας πορείας της νομισματικής πολιτικής. Το επίκεντρο της πρόσφατης δουλειάς της ήταν το blockchain, τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων και οι επιπτώσεις τους στα οικονομικά. Δημοσίευσε ένα βιβλίο για τη λογιστική κρυπτονομισμάτων το 2022, σύμφωνα με το προφίλ της.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεκίνησε μια πλατφόρμα συνεργασίας ψηφιακής τουρκικής λίρας το 2021 και διεξήγαγε δοκιμές συναλλαγών με ψηφιακές λίρες στα τέλη του 2022. Η κυβέρνηση αναμένεται επίσης να υποβάλει σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων το επόμενο έτος.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίου στο 42,5% – Η «απειλή» του κατώτατου μισθού

Τουρκία: Να επενδύσουν σε τουρκικά ομόλογα καλεί τους επενδυτές ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Τουρκία: Σε ράλι οι τραπεζικές μετοχές μετά την αναβάθμιση από την S&P

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News