Business & Finance Τρίτη 19/12/2023, 22:08
BUSINESS & FINANCE

Bostic (Fed): Δεν βλέπει επείγουσα ανάγκη για μείωση των επιτοκίων

Bostic (Fed): Δεν βλέπει επείγουσα ανάγκη για μείωση των επιτοκίων

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζες της Ατλάντα, Raphael Bostic, θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει επείγουσα ανάγκη για μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος, τονίζοντας ότι η Fed πρέπει να είναι αποφασιστική και υπομονετική, καθώς οι αξιωματούχοι αξιολογούν την επόμενή τους κίνηση.

«Σκέφτομαι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σχετικά αργά τους επόμενους έξι μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι επείγουσα ανάγκη για μας να τηρήσουμε την περιοριστική μας στάση», είπε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ερωτήσεων και απαντήσεων σε εκδήλωση στην Ατλάντα.

Ο Bostic αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές το 2024 – στο δεύτερο εξάμηνο του έτους – καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται αργά, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν είναι ότι υπήρξε ενεργή συζήτηση για αυτό».

Οι αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στις 13 Δεκεμβρίου και έδειξαν ότι αναμένουν τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη διάμεση πρόβλεψή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα. Οι αγορές αντέδρασαν προωθώντας τα στοιχήματά τους για μειώσεις επιτοκίων, με την πρώτη μείωση να φαίνεται πιθανή τον Μάρτιο, αν και αρκετοί αξιωματούχοι της Fed προσπάθησαν να περιορίσουν τις προσδοκίες για απότομες μειώσεις στις αρχές του 2024.

 

Ο Bostic είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα χρειαστεί να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται προς τον στόχο του 2%, για να αποφευχθεί η πρόκληση αδικαιολόγητης ζημιάς στην αγορά εργασίας. Μιλώντας σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από το Harvard Business School Club της Ατλάντα, είπε ότι δεν έχει συζητήσει με κανέναν από τους συναδέλφους του πώς θα προσέγγιζαν την απόφαση για το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια.

«Υπάρχει ακόμη ένας τόνος αβεβαιότητας», είπε, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να είναι «προσεκτικοί αλλά αποφασιστικοί». Αυτό «σημαίνει ότι δεν πρόκειται να βιαστούμε να κάνουμε κίνηση. Θα αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν και να βεβαιωθούμε ότι οι τάσεις είναι πραγματικά τάσεις».

Ο Bostic είπε ακόμη ότι αναμένει πως η αγορά εργασίας και οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται και  παρακολουθεί στενά τις μετρήσεις του πληθωρισμού 3 και 6 μηνών. «Σε γενικές γραμμές ο πληθωρισμός ήταν συνεπής και προς τη σωστή κατεύθυνση και θέλω να διασφαλίσω ότι θα παραμείνει έτσι», πρόσθεσε.

Αντίστοιχα, ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Ρίτσμοντ Thomas Barkin δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%. Οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, είπε χαρακτηριστικά, αν και αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε πόσες μειώσεις επιτοκίων προβλέπει το επόμενο έτος.

«Εάν πρόκειται να υποθέσετε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται καλά, φυσικά θα απαντούσαμε κατάλληλα», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Yahoo Finance.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News