Business & Finance Παρασκευή 15/12/2023, 12:05
BUSINESS & FINANCE

Scope: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2024 στην Ελλάδα – Το χρέος θα πέσει στο 141% σε 5 χρόνια

Scope: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2024 στην Ελλάδα – Το χρέος θα πέσει στο 141% σε 5 χρόνια

Στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την Ελλάδα προχωρά η Scope Ratings, σημειώνοντας ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών συνεχίζει, λαμβάνοντας στήριξη από τη μείωση της ανεργίας, η οποία προβλέπεται στο 9,2% το 2024, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008.

Ο οίκος –ο πρώτος που έδωσε στην Ελλάδα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας- περιμένει άλλη μία χρονιά με ανάπτυξη υψηλότερη  της δυνητικής, καθώς «βλέπει» ρυθμούς 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, έπειτα από 2,1% φέτος. Και αυτό, την ώρα που η Scope περιμένει ανάπτυξη 1,1% στην Ευρωζώνη το 2024, έπειτα από 0,7% φέτος.

Πέραν της θετικής πορείας της κατανάλωσης, η Scope περιμένει ανάκαμψη και των επενδύσεων, με δεδομένο ότι εκτιμά πως τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ έχουν κορυφώσει, έστω και εάν προβλέπεται ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα για ένα μεγάλο μέρος του 2024.

Η αύξηση των εξαγωγών επίσης θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία, καθώς η ζήτηση στους εμπορικούς εταίρους στην Ευρώπη θα ανακάμψει, την ώρα που και ο τουρισμός συνεχίζει την ανάκαμψή του μετά την πανδημία.

Scope: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2024 στην Ελλάδα – Το χρέος θα πέσει στο 141% σε 5 χρόνια-1

Η Scope εκτιμά ότι η μεγάλη μείωση του ελληνικού χρέους θα συνεχιστεί, πέφτοντας στο 141% του ΑΕΠ έως το 2028, καθώς η χώρα θα εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα είναι επιλέξιμη στα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την Ελλάδα, η Scope επισημαίνει την αβεβαιότητα γύρω από τον πληθωρισμό αλλά και την πολιτική. Καθώς οι συνθήκες δανεισμού και οι περιορισμοί χαλαρώνουν για την Ελλάδα, υπάρχει μια ανησυχία για μια σταδιακή στροφή προς την αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων χρόνων, σημειώνουν οι αναλυτές.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν έναν εντεινόμενο κίνδυνο για την οικονομία, με δεδομένη την έκθεσή της στον τουρισμό και την γεωργία.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Ανάπτυξη 2,6% στην Ελλάδα το 2024 – Η οικονομία υπεραποδίδει, το χρέος μειώνεται

UBS: «Ταύρος» για τα ελληνικά ομόλογα – Βλέπει ανάπτυξη 3% και μείωση του χρέους

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 1,2% στην Ελλάδα το 2024 – Eπιθετικές μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ από Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News