Business & Finance Πέμπτη 14/12/2023, 22:35
BUSINESS & FINANCE

S&P – Fitch: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες

S&P – Fitch: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες έδωσαν σήμερα οι οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch επικαλούμενοι τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε συνδυασμό με τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους δύο αυτούς οίκους. 

Ο οίκος S&P είναι ο δεύτερος οίκος σήμερα που προχώρησε σε θετικές αξιολογήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, με βάση την ανθετικότητα των οικονομικών κύκλων και τη βελτίωση των προοπτικών εξωτερικής χρηματοδότησης. 

Μετά την εξυγίανση επισφαλούς ενεργητικού αξίας περίπου 80 δισ. ευρώ από το 2019, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες, σύμφωνα με τον οίκο, να αξιοποιήσουν τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, την αυξημένη πιστωτική ζήτηση, τη βελτιωμένη φερεγγυότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την ανάκαμψη των τιμών ακινήτων και τη μείωση της ανεργίας.

Την ίδια στιγμή, η μείωση των κινδύνων για το δημόσιο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν ενισχύσει το επενδυτικό κλίμα και επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να ανακτήσουν την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους, να αποπληρώσουν τα δάνεια TLTRO), διατηρώντας την ρευστότητά τους, με ικανότητα υψηλότερων επιτοκίων σε καταθέσεις πελατών, με αποτέλεσμα η S&P να θεωρεί πλέον θετική την τάση κινδύνου του κλάδου.

Επιπλέον, οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν μεμονωμένα σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τη βελτίωση του προφίλ κινδύνου και του αξιόχρεου. Κατά συνέπεια, ο οίκος αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του για τις Eurobank, Eurobank Holdings, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, Τράπεζα Πειραιώς και Piraeus Financial Holdings, με θετικές προοπτικές.

Αναθεώρησε δε, τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές για την Aegean Baltic Bank S.A., την Alpha Bank S.A. και Alpha Services and Holdings S.A., ενώ επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για αυτές τις τράπεζες.

Fitch: Αναβαθμίζει σε «θετικό» από «σταθερό» το outlook των 4 συστημικών τραπεζών

Σε «θετικό» από «σταθερό» αναβάθμισε το outlook των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών  ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, ενώ διατηρεί σε «ΒΒ» την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank και σε «ΒΒ-» της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Η αναθεώρηση του outlook αντανακλά την άποψη της Fitch, όπως σημειώνεται, ότι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας θα είναι επωφελής για τη λειτουργική αρτιότητα (ΟΕ) των ελληνικών τραπεζών βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα, βοηθώντας τελικά τις τράπεζες να αυξήσουν τον όγκο των δραστηριοτήτων τους χωρίς να διακυβεύεται το προφίλ κινδύνου τους.

Σε συνδυασμό με τη συνεχή βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης και τις θετικές  αποδόσεις των επενδύσεων, αυτό θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του λειτουργικού περιβάλλοντος, το οποίο με τη σειρά του στηρίζει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας τους και τη δημιουργία κεφαλαίου, σύμφωνα με τη Fitch. 

Τέλος, η Fitch τονίζει ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να οδηγήσει σε πιο εύκολη και λιγότερο ακριβή πρόσβαση στην αγορά χρέους για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News