Business & Finance Πέμπτη 14/12/2023, 21:13
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Οι ηλικιωμένοι κερδίζουν τώρα σχεδόν όσο και οι νεότεροι εργαζόμενοι

ΗΠΑ: Οι ηλικιωμένοι κερδίζουν τώρα σχεδόν όσο και οι νεότεροι εργαζόμενοι

Η αναλογία των Αμερικανών που εργάζονται πέρα από την ηλικία συνταξιοδότησης έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ αυτών και των νεότερων συναδέλφων τους συρρικνώνεται, σύμφωνα με έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι είναι πλέον εξίσου πιθανό να κατέχουν πτυχία κολεγίου με τους νεότερους και μπορούν να αναμένουν να κερδίζουν 22 δολάρια την ώρα σε σύγκριση με 13 δολάρια το 1987, μια αύξηση 69% το 2022 σε όρους δολαρίου, σύμφωνα με την έκθεση Pew. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση κατά 19% του μέσου όρου ωριαίων αποδοχών για άτομα ηλικίας 25 έως 64 ετών.

Οι τάσεις αναδιαμορφώνουν το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ, καθώς η συμμετοχή των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας αναμένεται να αυξηθεί την ώρα που τα ποσοστά συμμετοχής των περισσότερων άλλων ηλικιακών ομάδων καθυστερούν ή μειώνονται. Συνολικά, περίπου το 19% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω σήμερα απασχολούνται, σε σύγκριση με το 11% του 1987, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν υψηλούς μισθούς

Source: Pew Research Center

Μερικοί παράγοντες συγκλίνουν για να ωθήσουν τους ηλικιωμένους Αμερικανούς στο εργατικό δυναμικό και να τους κρατήσουν εκεί περισσότερο. Τα παραδοσιακά συνταξιοδοτικά προγράμματα που συχνά παρείχαν κίνητρα στους Αμερικανούς να συνταξιοδοτηθούν σε μια ορισμένη ηλικία βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία, ενώ ο τεράστιος αριθμός των Baby Boomers αυξάνει φυσικά το εργατικό δυναμικό μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν επίσης πιο «φιλικές προς την ηλικία» θέσεις εργασίας που δεν απαιτούν τόση σωματική καταπόνηση από ό,τι στο παρελθόν, αναφέρει η έκθεση.

Το μερίδιο των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς ένα κύμα «υπερβολικών συνταξιοδοτήσεων» -οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί που εγκατέλειψαν την εργασία τους με ρυθμούς πάνω από τις ιστορικές τάσεις- κορυφώθηκε σε περίπου 3 εκατομμύρια τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με έρευνα της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις.  Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους ηλικιωμένους εργαζόμενους επέστρεψαν έκτοτε στο εργατικό δυναμικό λόγω υψηλότερου κόστους διαβίωσης και άλλων παραγόντων.

Περισσότεροι Αμερικανοί εργάζονται σε ηλικία συνταξιοδότησης

Source: Pew Research Center

Μακροπρόθεσμα, οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι είναι πολύ πιο πιθανό να εργάζονται με πλήρη απασχόληση από ό,τι πριν από δεκαετίες. Σήμερα, το 62% των εργαζομένων 65 ετών και άνω εργάζονται με πλήρη απασχόληση, έναντι 47% στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Ένας τομέας όπου οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν κάνει τόσα βήματα είναι ο κλάδος gig economy. Μόνο το 10% των ατόμων 65 ετών και άνω απασχολούνταν στο συγκεκριμένο κλάδο τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Federal Reserve που αναφέρεται στην έκθεση Pew. Αυτό συγκρίνεται με το 17% των νεότερων ενηλίκων που ανέφεραν ότι το έκαναν.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News