Business & Finance Τρίτη 12/12/2023, 21:06
BUSINESS & FINANCE

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΕ χρειάζεται τολμηρό σχέδιο για την έξοδο από τις κρίσεις

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΕ χρειάζεται τολμηρό σχέδιο για την έξοδο από τις κρίσεις

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο για να εμβαθύνει τη χρηματοοικονομική και οικονομική της ενότητα, εάν θέλει να βγει από κρίσεις που επηρεάζουν τη δημοκρατία και την κοινωνία της, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.

Απευθυνόμενος σε φοιτητές στη Φρανκφούρτη, ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό είπε ότι μια «τολμηρή στρατηγική» για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ενιαία βιομηχανική πολιτική και δημοσιονομική εμβάθυνση σε συνδυασμό με μια ανανεωμένη πολιτική ώθηση για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς.

Τέτοιες ιδέες θα πρέπει να υποστηρίζονται από μια γαλλογερμανική φιλοδοξία και να γίνουν μέρος της συζήτησης ενόψει των εκλογών του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο, είπε.

«Ο επικίνδυνος κόσμος του 2023 απαιτεί την εκ νέου αφύπνιση της Ευρώπης, μια δύναμη ειρήνης και συνεργασίας», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Και οι ανήσυχοι Ευρωπαίοι του 2023 χρειάζονται την εκ νέου αφύπνιση της Ευρώπης, εάν θέλουμε να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας για βιώσιμη ευημερία».

Η προειδοποίηση του Γάλλου αξιωματούχου υπογραμμίζει τους κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ τους επόμενους μήνες, καθώς η οικονομία της βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης. Ο Βιλερουά είπε ότι η ψηφοφορία για το κοινοβούλιο της ΕΕ είναι πιθανό να αποκαλύψει τις κρίσεις ή ακόμα και να την πυροδοτήσει.

Σύμφωνα με τον Γάλλο κεντρικό τραπεζίτη, ούτε η Ευρώπη ούτε η γαλλο-γερμανική συμμαχία βρίσκονται σε καλή κατάσταση, χτυπημένες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη ευρεία λαϊκή δυσπιστία προς τους πολιτικούς ηγέτες και τη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης που έχει φέρει ο πληθωρισμός στους φτωχότερους πολίτες.

Αυτή η αδυναμία, είπε ο Βιλερουά, γίνεται αισθητή καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει τις οικονομικές προκλήσεις της χρηματοδότησης της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης και της ενίσχυσης των εργασιακών δεξιοτήτων καθώς ο πληθυσμός γερνάει.

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης μίλησε πριν από τη διήμερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), πράγμα που σημαίνει ότι δεν του επιτρέπεται να σχολιάσει τη νομισματική πολιτική. Ο Βιλερουά τήρησε τους κανόνες, σημειώνοντας μόνο ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει επιβραδυνθεί στο 2,4% από το ανώτατο επίπεδο του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022.

«Η διαδρομή μεταξύ αυτών των δύο επιπέδων είναι εντυπωσιακή», είπε.

Ένα πρόσφατο οικονομικό ζήτημα που επεσήμανε είναι η αύξηση των εθνικών κρατικών ενισχύσεων και μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ενέργειας, τα οποία έχουν δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις χώρες που μπορούν να δαπανήσουν τα περισσότερα. Για να αποφευχθεί η επανάληψη αυτού κατά τη χρηματοδότηση επενδύσεων για το κλίμα, ο Βιλερουά είπε ότι μια δημοσιονομική ικανότητα σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει, καθώς και μια βιομηχανική πολιτική με διασυνοριακή στρατηγική.

Ωστόσο, είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα. Για το σκοπό αυτό, το έργο για μια Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) θα πρέπει να οδηγηθεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο για να αποφευχθεί η αδράνεια των τεχνικών λεπτομερειών.

«Όταν όμως πρόκειται για λύσεις, φαίνεται να διαφαίνεται ένα αίσθημα αδυναμίας, καθώς η Ευρώπη είναι παγιδευμένη από μια υπερβολικά εγχώρια και βραχυπρόθεσμη ατζέντα. Αυτό γίνεται ακόμη πιο ενοχλητικό μπροστά στην αμερικανική ταχύτητα και την κινεζική αυτοπεποίθηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι μοιραίο», κατέληξε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News