BUSINESS & FINANCE

UBS: Πληθωρισμός ήταν και πέρασε – Έπεσε όσο γρήγορα ανέβηκε

UBS: Πληθωρισμός ήταν και πέρασε – Έπεσε όσο γρήγορα ανέβηκε

Ο πληθωρισμός τελικά πέφτει τόσο γρήγορα όσο ανέβηκε, διαπιστώνει η UBS, καθώς τα στοιχεία από 47 χώρες τα οποία επεξεργάστηκε δείχνουν ότι ο παγκόσμιος δείκτης τιμών καταναλωτή (στο 1,9%) έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από τον προ-πανδημίας μέσο όρο (2,5%) σε σταθμισμένη με βάση το ΑΕΠ βάση. Και αυτό, παρότι ο πληθωρισμός στην ενέργεια είναι 9 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του.

UBS: Πληθωρισμός ήταν και πέρασε – Έπεσε όσο γρήγορα ανέβηκε-1

Συνεπώς, η UBS δεν αποκλείει τελικά το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να ήταν πράγματι παροδικός. Και αυτό γιατί ενώ χρειάστηκαν 29 εβδομάδες για να φτάσει στο υψηλό της πανδημίας, απαιτήθηκαν μόνο 12-15 εβδομάδες για να αντιστραφεί η εκτίναξη.

UBS: Πληθωρισμός ήταν και πέρασε – Έπεσε όσο γρήγορα ανέβηκε-2

Μάλιστα, τα στοιχεία του ελβετικού επενδυτικού οίκου δείχνουν ότι στην πραγματικότητα, και ο δομικός πληθωρισμός υποχωρεί εξίσου γρήγορα με τον βασικό δείκτη πληθωρισμού. Και αυτό γιατί στον δομικό πληθωρισμό, το 93% της πανδημικής εκτίναξης έχει αντιστραφεί, με τον δείκτη να έχει πέσει από το ετησιοποιημένο υψηλό του 4,5% στο 2,1%, έναντι 1,9% που είναι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος του.

UBS: Πληθωρισμός ήταν και πέρασε – Έπεσε όσο γρήγορα ανέβηκε-3

Κατόπιν τούτων, η UBS υπολογίζει ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού στα αγαθά έχει αντιστραφεί κατά 95-106%, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αντιμετωπιστεί. Στις υπηρεσίες, η αύξηση του πληθωρισμού έχει αντιστραφεί κατά 65-78%, με το κόστος της στέγασης να λειτουργεί σαν βαρίδι, καθώς σε αυτή την κατηγορία, η αύξηση των τιμών έχει αντιστραφεί κατά 62-63%.

UBS: Πληθωρισμός ήταν και πέρασε – Έπεσε όσο γρήγορα ανέβηκε-4

Μάλιστα, οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν ότι κόντρα σε ό,τι πιστεύουν πολλοί, το «τελευταίο μίλι» της πτώσης του πληθωρισμού δεν είναι το δυσκολότερο. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν λιγοστά σημάδια ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονος. Ενώ χρειάστηκαν 29-33 μήνες για να φτάσει ο δομικός πληθωρισμός στο υψηλό του, χρειάστηκαν μόνο 17 μήνες  για να πέσει σε επίπεδα που απέχουν μόλις 20 μονάδες βάσης από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

Διαβάστε επίσης: 

Bank of America: Ήπια επιβράδυνση για τις οικονομίες το 2024 – Ανάπτυξη 1% στην Ελλάδα

S&P: Προς ομαλή προσγείωση η Ευρωζώνη – Πότε θα πιάσει «πάτο» η οικονομία

Capital Economics: Αυτές είναι οι 7 τάσεις που θα καθορίσουν το 2024 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News