Business & Finance Δευτέρα 4/12/2023, 22:15
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Έρευνες για φοροδιαφυγή μέσω κρυπτονομισμάτων διεξάγει η IRS

ΗΠΑ: Έρευνες για φοροδιαφυγή μέσω κρυπτονομισμάτων διεξάγει η IRS

Το τμήμα οικονομικού εγκλήματος της Εσωτερικής Υπηρεσίας Εσόδων (IRS) που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα της Binance Holdings Ltd. βλέπει αύξηση των υποθέσεων που αφορούν τη φοροδιαφυγή που σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος.

Πριν από τρία χρόνια, η συντριπτική πλειονότητα των ενεργών ερευνών για τα κρυπτονομίσματα -πάνω από το 90%- αφορούσε ξέπλυμα χρήματος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Jim Lee, επικεφαλής του τμήματος ποινικών ερευνών της IRS, σε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα. Όμως τον τελευταίο χρόνο, περίπου οι μισές από τις έρευνες για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αφορούσαν φοροδιαφυγή, είπε.

Οι έρευνες αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων -από φορολογούμενους που δεν δηλώνουν εισοδήματα από κεφαλαιακά κέρδη ή δραστηριότητες εξόρυξης μέχρι άτομα που σκόπιμα δεν αποκαλύπτουν τις συμμετοχές τους σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του τμήματος που καλύπτει την 1η Οκτωβρίου 2022 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αναφέρει το Bloomberg

Από το φορολογικό έτος 2019, οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν από τα φυσικά πρόσωπα να αποκαλύψουν εάν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές σε κρυπτονόμισμα. Η απαίτηση ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την πάταξη της φοροδιαφυγής με ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Σημειώνεται ότι ο ρόλος του τμήματος οικονομικού εγκλήματος ήταν καθοριστικός στην ποινική υπόθεση κατά της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία παραδέχθηκε την ενοχή της για παραβάσεις κατά του νόμου για ξέπλυμα χρήματος και των αμερικανικών κυρώσεων και συμφώνησε να καταβάλει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο συνολικούς διακανονισμός αφορούσε σε πολλά κυβερνητικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Οικονομικών και της Επιτροπής Εμπορευματικών Συναλλαγών για τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Commodity Futures Trading Commission). Η IRS αποτελεί μέρος του Υπουργείου Οικονομικών. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Changpeng Zhao, δήλωσε ένοχος σε μια ποινική κατηγορία και συμφώνησε να παραιτηθεί από τον ρόλο του στην εταιρεία.

Η IRS έχει επίσης εμπλακεί σε αρκετές από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης ρεκόρ Bitcoin αξίας 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκλάπησαν το 2016 κατά τη διάρκεια της επίθεσης χάκερ στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bitfinex.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρυπτονομίσματα: Καταρρέει ο πύργος από τραπουλόχαρτα

ΗΠΑ: Η Binance και ο CEO Zhao δηλώνουν ένοχοι – Πρόστιμα 4,3 δισ. δολ. και 50 εκατ. δολ. αντίστοιχα

Ο άνθρωπος που θα έσωζε τον κόσμο – Πώς ο Sam Bankman-Fried κορόιδεψε τους πάντες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News