BUSINESS & FINANCE

Αγοράζει Ελλάδα για το 2024 η JP Morgan – Βλέπει άνοδο 19% στο ΧΑ

Αγοράζει Ελλάδα για το 2024 η JP Morgan –  Βλέπει άνοδο 19% στο ΧΑ

«Η Ελλάδα είναι το σύνθημα για το 2024» (Greece is the word), δηλώνει η JP Morgan στην έκθεση στρατηγικής της για τις αγορές CEEMEA για τη νέα χρονιά. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης MSCI EMEA θα κλείσει το 2024 με κέρδη 9% και χαρακτηρίζει την Ελλάδα σαν ένα «ξεκάθαρο overweight», λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων και της σταθερής ροής θετικών αναθεωρήσεων στα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της JP Morgan, το ΧΑ θα σημειώσει άνοδο 19% μέσα στο 2024 (με το αρνητικό σενάριο να προβλέπει περιθώρια πτώσης 26% και το θετικό σενάριο να υπολογίζει τα περιθώρια ανόδου στο 30%).

Αγοράζει Ελλάδα για το 2024 η JP Morgan –  Βλέπει άνοδο 19% στο ΧΑ-1

Οι αναλυτές της JP Morgan προτιμούν τις τράπεζες έναντι των υπόλοιπων ελληνικών εταιρειών και σημειώνουν ότι ο κίνδυνος υπερπροσφοράς μετοχών (overhang) στον κλάδο, λόγω της συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες, περιορίζεται έπειτα από το deal της Alpha Bank με την UniCredit (η τελευταία απέκτησε ποσοστό 9,9%)  και το πρόσφατο placemen για το 22% της Εθνικής Τράπεζας που υπερκαλύφθηκε πάνω από 8 φορές.  

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο βασικός ενδοιασμός που άκουγαν το  περασμένο καλοκαίρι από τους επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες ήταν ο κίνδυνος του overhang, όμως η ικανότητα του κλάδου να προσελκύσει στρατηγικούς επενδυτές σαν την UniCredit  και η ισχυρή ζήτηση για το placement της Εθνικής δείχνει ότι οι επενδυτές πρέπει είτε να πληρώσουν ή να μείνουν εκτός.

Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχή της Alpha Bank περιλαμβάνεται στα top 10 picks της από τις αγορές CEEMEA.

Αγοράζει Ελλάδα για το 2024 η JP Morgan –  Βλέπει άνοδο 19% στο ΧΑ-2

Κατά τα άλλα, η JP Morgan τηρεί επίσης overweight θέσεις στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όμως το top 10 της περιλαμβάνει μετοχές από την Πολωνία και την Τουρκία. Βασικό underweight για τον οίκο είναι η Ν. Αφρική.

Συνολικά, ο οίκος εκτιμά ότι το 2024 θα μοιάζει αρκετά με το 2023, με την Fed να προχωρά στην πρώτη μείωση των επιτοκίων το τρίτο τρίμηνο, τη Wall Street και τις ανεπτυγμένες αγορές να εμφανίζουν αδύναμες επιδόσεις και το μπρεντ στα 83 δολάρια το βαρέλι κατά έσο όρο.

Πάντως, το δεύτερο εξάμηνο προβλέπεται καλύτερο από ό,τι το πρώτο, εφόσον οι προβλέψεις για μείωση επιτοκίων από τη Fed το τρίτο τρίμηνο επιβεβαιωθούν.

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Βλέπει πτώση 15% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έως τα μέσα του 2024

Deutsche Bank: Η ανατομία του ράλι του Νοεμβρίου – Το ΧΑ παραμένει στην κορυφή

JP Morgan: Βλέπει πτώση 2% στις ευρωπαϊκές αγορές το 2024 – Δύσκολο το α΄ εξάμηνο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News