Γιατί «ξεθωριάζει» πάλι το ράλι στην τουρκική λίρα
Σκεπτικισμός στις αγορές από τις δηλώσεις Ερντογάν
Η τουρκική λίρα έχει πραγματοποιήσει το καλύτερο ξεκίνημα έτους των τελευταίων τουλάχιστον εννέα ετών. Όμως, όλα τα ωραία κάποια στιγμή φαίνεται ότι τελειώνουν, με τις ανησυχίες για το τουρκικό νόμισμα να επιστρέφουν στο προσκήνιο, βάζοντας «φρένο» στο ανοδικό ράλι.
«Θύτης» ήταν και πάλι ο πρόεδρος της χώρας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατάφερε να επαναφέρει τις αμφιβολίες για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Την Παρασκευή, συγκεκριμένα, εξέφρασε την πάγια άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον υψηλό πληθωρισμό. Μία άποψη, η οποία κινείται σε εντελώς αντίθετη γνώμη με τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, οι οποίοι θεωρούν τα υψηλά επιτόκια ως λύση του καλπάζοντος πληθωρισμού.
Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του 2021, η τουρκική λίρα είχε εμφανίσει κέρδη άνω του 1% έναντι του δολαρίου, δίνοντας παράταση στο ράλι 14% του τελευταίου διμήνου του 2020, χάρη στην επιλογή της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο.
Από το πρωί όμως, οι απώλειες της λίρας αγγίζουν το 2%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα 24 πιο σημαντικά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Το χειρότερο δε, είναι ότι οι επενδυτές αρχίζουν να νιώθουν και πάλι «άβολα» με τις δηλώσεις του -γεμάτου εκπλήξεις- Ερντογάν.
Το ράλι των τελευταίων μηνών στο τουρκικό νόμισμα οφείλεται κατά γενική ομολογία στην επιλογή της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 675 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του υψηλού πληθωρισμού και στήριξης του νομίσματος.
Σκεπτικισμός στις αγορές
Η επιλογή του Ερντογάν να επαναφέρει την προοπτική μείωσης των επιτοκίων, αναμφίβολα, δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την επενδυτική κοινότητα. «Είμαστε σκεπτικοί. Οι τελευταίες κινήσεις ήταν μια αλλαγή στάσης ή απλώς μια κίνηση τακτικής για να ανακουφίσει τις αγορές» διερωτάται ο Ζολτ Παπ, αναλυτής της JP Morgan Asset Management στο Λονδίνο.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά» σημειώνει, από την πλευρά του, ο Μαρσέλο Άσαλιν, αναλυτής της William Blair Investment Management. «Αναζητούμε στοιχεία για να δούμε τι ακριβώς σημαίνει η φράση του Ερντογάν».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Μπάιαν Κάρτερ από την HSBC Global Asset Management, ο οποίος θεωρεί ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αφήσει την κεντρική τράπεζα να κάνει τη δουλειά της και να βελτιώσει τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι στο α’ 9μηνο του 2020, η προηγούμενη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας είχε επιλέξει την χρήση αντισυμβατικών μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, προτιμώντας να «κάψει» συναλλαγματικά αποθέματα και αποφεύγοντας την αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματική αύξηση των επιτοκίων.
Συνέπεια αυτής της στρατηγικής ήταν οι ετήσιες απώλειες της λίρας να ξεπεράσουν το 25%, με την ισοτιμία ευρώ – λίρας να υπερβαίνει ακόμη και το 1 προς 10.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News